Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Japán nem menti meg Willyt

2001.07.19. 12:19
Japán úgy próbálja elérni a nemzetközi bálnavadászati tilalom feloldását, hogy megzsarolja az általa segélyezett országokat: ha nem segítenek, búcsút inthetnek a támogatásoknak. A távol-keleti országban a bálnavadászat tiszteletreméltó, jól megfizetett foglalkozás.
A távol-keleti országban a bálnavadászat tiszteletreméltó, jól megfizetett foglalkozás
Japán szerdán hivatalosan is elismerte, hogy külföldi segélyek nyújtásával igyekszik támogatást szerezni a nemzetközi bálnavadászati tilalom feloldásáért folyó kampányhoz. A japán halászati ügynökség vezetője kijelentette, hogy országának nincsenek más eszközei a külföldi országok befolyásolására, ezért kénytelen a külföldi segélyeket használni erre a célra. Hozzátette: ebben szerinte nincs semmi kivetnivaló, már csak azért sem, mert "Japán nem rendelkezik olyan erős hadsereggel, mint Amerika vagy Ausztrália".

Japán a világ egyik legbőkezűbb adományozója, évente 150 országnak nyújt valamilyen formában pénzügyi támogatást. Szakértők szerint az ország nincs egyedül a segélyek ilyetén felhasználásával, állítólag Norvégia és Izland is folyamodott már ehhez az eszközhöz.

A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) tavalyi ülésén hat karib-tengeri ország szavazott együtt Japánnal gyakorlatilag minden kérdésben. Mindegyikük bőséges pénzügyi támogatást kap Tokiótól. Elutasították többek közt azt az ausztrál javaslatot is, amely a Csendes-óceánon teljesen megtiltotta volna a bálnavadászatot. A dominikai környezetvédelmi miniszter tavaly le is mondott az ügy miatt. "A japánok közölték, hogy ha nem szavazunk velük, akkor esetleg meggondolják magukat a támogatásokat illetően" - nyilatkozta Atherton Martin a BBC-nek.

Az IWC szóvivője az Index megkeresésére nem kívánta kommentálni az ügyet, mondván, az kizárólag az érintett országok kormányára tartozik.

Zabálják a bálnákat

Bár a kereskedelmi bálnavadászatot már 1986-ban betiltották, Japánban ez a mai napig tiszteletreméltó foglalkozásnak számít. Évente átlagosan 500 bálnát ölnek meg, tudományos kutatás címén. A bálnavadászok jól is keresnek, évi 75 ezer dollár körül, ami háromszorosa a többi halász átlagkeresetének.