Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Brit tankok Bászra központjában

2003.04.07. 03:19
A 7. páncélos hadosztály több ezer katonája és több száz tankja készül Bászra bevételére. A hadosztály három dandárja behatolt a városba, a központi részt már brit tankok ellenőrzik. A Királyi Tengerészgyalogság kommandósai a Baasz párt székházának ostromára készülnek. A londoni védelmi minisztérium vasárnap késő esti bejelentése szerint azonban az ütközetekben három brit katona meghalt.
Brit páncélosok hatoltak be Bászra központjába vasárnap - jelentette a BBC. A katari központi parancsnokság közlése szerint a "sivatagi patkányok" elnevezésű alakulat biztosította a két hete ostromlott város középső részét. A parancsnokság közése szerint a támadás Bászra "felszabadítását", vagyis a város elfoglalását célozza.

A páncélos alakulatok mellett a Királyi Tengerészgyalogság különleges alakulatai is behatoltak a városba. A kommandósok a Baasz párt helyi központját tervezik megszállni és átkutatni. A pártházat a támadás elején súlyos tüzérségi támadás érte - jelentette a BBC.

A 7. páncélos hadosztály több ezer katonája és több száz páncélosa készült Bászra végső ostromára. A parancsnokság jelentése szerint három páncélos dandár tört be a városba, a központi részt a "fekete óra" nevű egység tartja ellenőrzése alatt. Az előretörő alakulatok csak szorványos "elszigetelt" ellenállásba ütköztek, főként a Szaddám Fedájín pártmilícia harcosai részéről.

A vasárnapi bászrai előrenyomulásban meghalt három brit katona a legnagyobb emberveszteség, amelyet a brit hadsereg egyetlen hadműveletben eddig elszenvedett a második öbölháború kezdete óta. A vasárnapi veszteséggel harmincra nőtt az elesett britek száma; túlnyomó többségük balesetekben, illetve saját oldalról érkező tűzben vesztette életét.

Hol van Vegyi Ali?

A Bászra alatt álló brit alakulatok még szombaton vették tűz alá azt az épületet, amelyben Ali Hasszán el-Madzsid tábornok, a hírhedt Vegyi Ali főhadiszállását sejtették. Madzsid - Huszein unokatestvére - akkor akkor kapta becenevét, amikor 1988-ban vegyi támadást indított az ország északi részén lázongó kurdok ellen, több ezer polgári lakost megölve.

Brit katonai források szerint Madzsid testőrének holttestét már megtalálták a romok között, és a brit parancsnokság szerint a testőr mindig az iraki katonai vezető mellett volt. Iraki részről vasárnap azonban cáfolták, hogy Madzsid is elesett volna, és a katari amerikai parancsnokság is csak annyit közölt, hogy vizsgálják az értesülést.