Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Az EU és az USA együtt Fehéroroszország ellen

2005.12.04. 09:02
Együtt bírálta az Egyesült Államok és az Európai Unió Fehéroroszországot a demokratikus jogok sárban tiprása miatt. Egy új minszki törvény szerint tilos külföldi államokkal és intézményekkel kapcsolatot tartani. A cél az uikrajnai forradalomhoz hasonló lázadás megelőzése.

Élesen elítélte Fehéroroszországot az ellenzék jogainak újbóli korlátozásáért az Egyesült Államok és az Európai Unió szombaton. A bírálat középpontjában az a minszki parlament által pénteken elfogadott törvény áll, amelyet a kormánypárti képviselők óriási szavazattöbbséggel hivatalos indoklás szerint a tüntetések megakadályozása, a külföldi beavatkozás meggátlása és a hamis információk terjesztésének megfékezése érdekében fogadtak el.

Megfigyelők szerint valójában arról van szó, hogy az újabb elnökválasztásra készülő Alekszandr Lukasenko államfő elejét vegye az ukrajnai vagy épp grúziai rendszerváltó megmozdulásoknak és ebből a célból megfélemlítse az ellenzéket.

A washingtoni külügyminisztérium szóvivője szombat esti nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy a parlament által elfogadott törvény ellentétes a nemzetközi normákkal, továbbá az emberi jogok tiszteletben tartása terén Minszk által is vállalt kötelezettségekkel. Hasonlóan foglalt állást az EU brit elnöksége is, amely nyilatkozatában aggodalmának adott hangot, s komoly következményekre figyelmeztetett.

A fehérorosz parlament által elfogadott törvény súlyos börtönbüntetést helyez kilátásba azokkal szemben, akik tüntetéseket szerveznek, továbbá külföldi államokkal, illetve intézményekkel tartanak fenn "ártalmas kapcsolatokat", valamint "hamis" információkat terjesztenek az ország politikai, gazdasági vagy szociális helyzetéről.