Véres zavargások Belfastban

2002.01.11. 10:29
Csütörtök éjjel katolikus és protestáns fiatalok százai csaptak össze a rendőrökel Belfastban, ennek ellenére pénteken megnyitották a szerdán bezárt katolikus iskolát. A rendőrség védelmet ígért a tanulóknak. David Trimble Észak-Írország kormányfője szerint az elmúlt napok eseményei hátráltatják a békefolyamatot.
Újból megnyitotta kapuit a belfasti Szent Kereszt katolikus általános iskola, annak ellenére hogy csütörtök éjjel is súlyos összecsapások voltak a környéken. A zavargásokban eddig 31 rendőr és három katona sérült meg.

Csütörtök éjjel katolikus és protestáns fiatalok százai csaptak össze a biztonsági erőkkel: benzines palackokat és gyújtóbombákat hajigálva a rendőrökre - jelentette a BBC. Az egyik katonát egy savbomba is arcon találta. A rendőrök gumilövedékekkel válaszoltak és 11 embert őrizetbe vettek.

Egymásra mutogatnak

Az első zavargások még tavaly szeptemberben törtek ki. A katolikus iskola ezen a héten szerdán zárt be. A szülők üdvözölték az újboli megnyitást, mert szerintük gyermekeik oktatása a zavargások miatt nem szünetelhet. Csütörtökön biztonsági okokból egy protestáns iskola tanulóit is felfegyverzett rendőrök szállították haza.

A két szemben álló tábor egymást hibáztatja a zavargásokért. David Trimble Észak-Írország kormányfője nagyon "lehangolónak" nevezte a belfasti állapotokat. Hozzátette: a zavargások hátráltatják az északír békefolyamatot.



  • Bérelnék
  • Bankszámla