Albin
0 °C
11 °C

Huszonhárom embert vádolnak terrorizmussal Belgiumban

2003.05.23. 12:43
Az eddigi legnagyobb terroristaper kezdődött meg Belgiumban, ahol több mint húsz személy állt bíróság elé az al-Kaidával való együttműködés vádjával. A vádlottak között van egy profi focista is.
Belgium történetének legnagyobb terroristapere kezdődött meg csütörtökön különleges biztonsági intézkedések közepette. A tárgyaláson huszonhárom ember áll a bíróság elé, akiket Oszama bin Laden terrorszervezetével való együttműködéssel vádolnak. Többet közülük a tálibok uralta Afganisztán ellenzéki vezérénekAhmed Sah Maszud 2001 szeptember 9-i meggyilkolására szőtt összeesküvéssel vádolják.

Összeesküvő focista

A vádlottak között van Nizar ben Abdelaziz Trabelsi profi labdarugó is. Trabelsit lőfegyverrel való visszaéléssel, csalással, bűnszervezet tagjaként elkövetett csalással és toborzással vádolják. A férfi azt is bevallotta, hogy személyesen ismerte Oszama bin Ladent, és részt kívánt venni egy belga légitámaszpont elleni támadásban. Trabelsi ügyvédi elmondta, hogy védence fenntartja beismerő vallomását a légitámaszpont ellen tervezett támadással kapcsolatban. Trabelsit a párizsi amerikai nagykövetség ellen tervezett merényletben való részvétellel is gyanúsítják, ám a focista ezt határozottan tagadja. A védő szerint a bíróknak figyelembe kell venniük a büntetés kiszabásakor, hogy Trabelsi bin Laden befolyása alatt állt akkoriban. Trabelsi egy tavalyi rádiós interjújában elismerte, hogy ismerte és csodálta a terroristavezért.

Öngyilkos merénylők

A tunéziai Tarek ben Habib Marufit azzal vádolják, hogy hamis belga útlevelek segítségével juttatott be két öngyilkos merénylőt Afganisztánba. A két férfi belga újságírónak adta ki magát, majd 2001 szeptember 9-én felrobbantotta magát Ahmed Maszud afgán ellenzéki vezető mellett. Marufit ezenkívül külföldi fegyveres erőkhöz való toborzásával is vádolják.

Enyhébb büntetések

Várakozások szerint a tárgyalás június 30-ig tart. Belgiumban nincs különleges terrorizmus ellenes törvény, ezért a legtöbb vádlott várhatóan enyhébb büntetést kap összeesküvésért, mintha minősített bűncselekményért kerülnének bíróságra. Tribalsi és Marufi 10 éves börtönbüntetésre számíthat, jelentette a CNN.