Lujza
-2 °C
13 °C

Elsöprő többséggel nyert Ratzinger

2005.04.21. 11:05
Gondok voltak a pápa megválasztást jelző fehér füst képzésekor a Vatikánban. Schönborn bíboros beszámolója szerint a füst az egész sixtusi kápolnát ellepte, elködösítve az éppen folyó pezsgős ünneplést. A spontán örömkitöréssel Ratzinger mindent elsöprő, kilencven százalék körüli sikerét ünnepelték. Lapjelentések szerint a knédli, a pörkölt és a kolbász volt a kedvenc étele a XVI. Benedek néven trónra lépett új pápának.
Elveszített vendég
A knédli, a pörkölt és a kolbász volt a kedvenc étele a XVI. Benedek néven trónra lépett új pápának, aki még Joseph Ratzinger német bíborosként évtizedeken át az egyik római tiroli vendéglő gyakori vendége volt.

Elveszettünk egy hűséges törzsvendéget, de nyertünk egy nagy pápát, nyilatkozta a La Repubblica című olasz napilapnak keseregve-örülve Marco Mather, a La Cantina vendéglő tulajdonosa.

Elsöprő fölénnyel választották pápává Joseph Ratzingert a Republica című római lap értesülései szerint. A vatikáni forrásokra hivatkozó beszámoló szerint Ratzinger a szavazás negyedik körében száznál is több szavazatot kapott a száztizenöt tagú pápaválasztó testületben.

Délelőtt már jól állt

A lap értesülései szerint Ratzinger győzelme már a kedd délelőtti szavazásokon is előrelátható volt, az elsöprő győzelmet hozó délutáni szavazás pedig pezsgős ünneplésbe torkollt. A lap értesülései szerint még a bort amúgy megvető - étkezéskor jellemzően narancslevet, néha sört fogyaszt - Ratzinger is megivott egy pár korty pezsgőt.

Egyesek források szerint XVI. Benedek elődje, az április 2-án elhunyt II. János Pál rekordját is felülmúlta. Karol Wojtyla 1978-ban száztizenegy pápaválasztó bíborostól kilencvenkilenc szavazatot kapott. A Ratzingerre szavazók pontos száma nem ismert, azonban Ennio Antonelli olasz, Joachim Meisner német, Christoph Schönborn osztrák és Javier Lozano Barragan mexikói bíborosok elszólásai alapján a Republica úgy véli, győzelme bőven meghaladta a szükséges kétharmados arányt.

Ebéd közben átálltak

A lap értesülései szerint az első fordulóban csaknem kiegyenlített volt a Ratzingerre és legnagyobb vetélytársára, a reformhívek vezéregyéniségének számító Carlo Maria Martini olasz bíborosra, volt milánói érsekre leadott voksok száma. Mi több, egyesek szerint Martininak még néhány szavazat előnye is volt. A kedd délelőtti fordulókban azonban a többi jelölt visszalépésével fokozatosan növekedett Ratzinger támogatóinak tábora, és olvadt Martinié.

A döntő momentum a kedden a vatikáni szálláson, a Szent Márta házban közösen elköltött ebéd volt, amelynek során a Martinit pártoló reformhívek egy része is Ratzinger oldalára állt át, s így az olasz bíborosnak csak a voksok alig tíz százaléka maradt.

Telifüstölték a műemlék kápolnát

Az olasz lapnak nyilatkozva Schönborn bécsi érsek is megerősítette, hogy a pápaválasztást jelző fehér füst képzésénél gondok voltak, a sikertelen begyújtási kísérletek nyomán füsttel telt meg az egész Sixtus-kápona. "Még jó, hogy nem voltak jelen a műemlékvédők" - mondta a bécsi érsek.