Kornélia
-1 °C
15 °C

Öregsége ellenére is sokat várnak az új pápától

2005.04.22. 12:15
Bár - a Guardian szerint - XVI. Benedek maga is rövid pápaságra készül, nem akarja tétlenül tölteni idejét. A pápaválasztó bíborosok egyike szerint nem kell aggódni a pápa egészségéért, a modern gyógyszerekkel akár még két évtizedig is pápa maradhat.

"XVI. Benedek tisztában van azzal, hogy pápasága, koránál fogva nem lehet túl hosszú, mégis sok mindent szeretne véghezvinni. Az egyház nagy reményeket táplál vele kapcsolatban" - mondta Claudio Hummes, brazil bíboros a brit lapnak.

Hummes egyike Latin-Amerika vezető papjainak, s közte volt a 78 éves Joseph Ratzingert egyházfővé választó testületnek is.

"A kor nem fontos. Volt jó néhány egészen rövid ideig uralkodó pápa, aki igazán nagyszerű munkát végzett" - mondta Hummes, XXIII. Jánosra utalva, aki 1958-tól 1963-ig vezette a katolikusokat és öt éve alatt átfogó reformokkal teljesen felfrissítette az egyházat.

XVI. Benedek 1991-ben agyvérzést kapott, írja John Allen vatikáni megfigyelő az új pápa életrajzában, de azóta jó egészségnek örvend. Szeret nagy sétákat tenni, világosan beszélni, és nem okoz neki gondot a hosszú ceremóniák levezénylése sem. Ő volt az, aki II. János Pál temetési szertartását is vezette.

A kérdésre, miszerint jelent-e gondot az életkor a XVI. Benedekkel kapcsolatban a hetvenedik életévét betöltött Hummes kitérő választ adott. "Egészség, élet: ki tudja? Senki sem. A mai gyógyszerek nagyon hatékonyak és viszonylag jó állapotban elérhető velük a kilencven-kilencvenötéves kor is", nyilatkozta Hummes a Guardiannak.