József, Bánk
-6 °C
0 °C

Megkezdődött a bagdadi csata

2003.03.25. 08:02
Az amerikai előőrsök harminc kilométerre megközelítették Bagdadot. Napokig tartó légi hadműveletek várhatóak. Amerikai tisztségviselők szerint az iraki vezetők felhatalmazták a Köztársasági Gárdát vegyi fegyver bevetésére, amint az amerikai-brit erők egy Bagdad körül húzott "vörös vonalon" belülre hatolnak.
Hétfő éjjel a szövetséges légierő már a rendszerhez hű Köztársasági Gárda egységeit bombázta, hogy megnyissa az utat az iraki fővárosba - írta a londoni The Times keddi számának első kiadása. A keddi The Guardian szerint ehhez most már a brit közvélemény többségi támogatása is megvan.

A The Times szerint az amerikai előőrsök már 30 kilométerre vannak a Bagdadot védő 30 ezer fős iraki elitegység frontvonalától. A légierő a brit SAS és az amerikai Delta Force különleges kommandós egységek információi alapján támadja a Köztársasági Gárda élvonalát adó Medina hadosztályt. Ez a légi hadművelet várhatóan napokig eltart, miközben egy 60 ezres szövetséges szárazföldi haderő közelít a fővároshoz.

A légierő morzsolná fel a Köztársasági Gárdát

A-10
Előző nap a brit miniszterelnök is utalt a közelgő bagdadi csatára. Tony Blair a londoni alsóházban azt mondta: a szövetségesek Bagdadtól 100 kilométerre, Kerbelánál járnak, és hamarosan harcérintkezésbe kerülnek a Medina hadosztállyal, amely a Bagdadba vezető utat védi. A brit kormányfő szerint "kritikus pillanat" lesz, amikor a szövetségesek megütköznek a Medinával.

Amerikai hadvezetési források azt mondták a The Timesnak, hogy a B-52-es hadászati bombázókkal, Apache helikopterekkel, brit Harrier vadászgépekkel és amerikai A-10-es páncélos-elhárító gépekkel folyó légi hadjárat máris "jelentősen leértékelte" az elit iraki hadosztályt.

Bagdadot a Köztársasági Gárda összesen három, jól beásott hadosztálya védi nyugaton, délen és keleten, a város határától 30 mérföldre (48 kilométerre) - írta a The Times. Brit katonai források azt mondták a lapnak, hogy mielőtt a szövetségesek megkezdenék előrenyomulásukat Bagdad felé, ezeknek a hadosztályoknak meg kell adniuk magukat, vagy fel kell őket számolni.

Vegyi támadásra készülnek Bagdad védői?
Amerikai tisztségviselők szerint az iraki vezetők felhatalmazták a Köztársasági Gárdát vegyi fegyver bevetésére, amint az amerikai-brit erők egy Bagdad körül húzott "vörös vonalon" belülre hatolnak. Ezt a CBS tévé jelentette a washingtoni tisztségviselő megnevezése nélkül. Az NBC tévé ugyancsak tudni vélte, hogy az irakiak vegyi fegyvereket fognak bevetni a Bagdadba behatoló amerikai csapatok ellen - jegyezte meg a Reuters. Előzőleg Colin Powell amerikai külügyminiszter azzal vádolta a bagdadi rendszert, hogy vegyi fegyver alkalmazását tervezi Irak déli részén, majd azt az amerikai erőkre akarja fogni. Mindamellett Tommy Franks tábornok, az iraki hadműveleteket irányító amerikai középső parancsnokság főnöke Katarban elismerte, hogy az amerikai-brit erők még nem találtak tömegpusztító fegyvereket. "Kissé korai" is erre számítani - tette hozzá.

A szövetséges stratégia az, hogy frontvonalat alakítanak ki a síita központtól, Kerbelától kiindulva kelet felé, befogva a Bagdadba vezető két fő országutat. A front mindaddig nem mozdul, amíg a légierő, valamint a földi rakétaütegek folytatják a Köztársasági Gárda felmorzsolását.

A Bagdad elleni szárazföldi offenzívához a szövetségesek 60 ezer katonát, 400 Abrams M1 harckocsit és száz Apache támadó helikoptert vonnak össze - írta a keddi The Times. A Köztársasági Gárda három hadosztályának összesen 500 harckocsija van.

A brit közvélemény támogat

Kedden újabb - egy napon belül a második - közvélemény-kutatás mutatta azt, hogy mindehhez a brit kormány már bírja a korábban ellenséges hazai közvélemény támogatását. A baloldali The Guardian napilap keddi számában közölt felmérés szerint a megkérdezettek 54 százaléka helyeselte a Szaddám Huszein elnök eltávolítását célzó iraki hadműveletet, és 30 százaléka ellenezte. Március közepén még 38 százalék volt a támogatók aránya, és 44 százalék az ellenzőké.

Eloző nap a The Daily Telegraph címu vezető konzervatív londoni napilap által megrendelt, hetente háromszor elvégzett közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy néhány nap alatt tíz százalékponttal csaknem kétharmadosra nőtt azoknak az aránya, akik szerint a baloldali brit kormány jó döntést hozott az iraki katonai beavatkozással kapcsolatban.