Jusztin
13 °C
30 °C

Nagykövetségeket támadtak Belgrádban

2008.02.21. 21:44
Egyesek szerint minden idők legnagyobb nagygyűlését tartották meg Belgrádban, hogy Koszovó elszakadása ellen tiltakozzanak. A félmillió demonstrálóról leszakadt néhány száz ember, akik ellenségesnek tartott országok nagykövetségeit támadták meg. A rendőrség csak késve avatkozott közbe.

A régi jugoszláv parlament elé meghirdetett demonstrációra reggel óta az ország minden részéből özönlöttek az emberek.

A tömeget megbecsülni nehéz volt, mert nemcsak a Skupstina, az elnöki palota és a belgrádi önkormányzat épülete közti tágas területet lepte el, az oda vezető utcákon sem lehetett gombostűt sem leejteni. A CNN szerint 500 ezer ember tüntetett.

Klikk!

Néhány száz ember megtámadta az amerikai nagykövetséget, az épületből itt-ott lángok csaptak fel. A tüntetők megpróbáltak bejutni az épületbe, ami a CNN szerint idejében ki lett ürítve. Az épületbe végül senki sem jutott be, a washingtoni külügyminisztérium korábban azt közölte, hogy az incidensnek nincsenek sérültjei.

Este fél 11 körül azonban egy elégett holttestet hoztak ki a belgrádi amerikai nagykövetség megtámadott épületéből. A hírt a szerbiai Pink televíziós csatorna közölte azzal, hogy az illető kilétét még nem állapították meg. Az értesülést az Egyesült Államok megerősítette, de egyelőre nem tudni, hogy a követséghez tartozott-e vagy tüntető volt-e.

A mentők közlése szerint a zavargásokban megsebesült több mint 70 ember, köztük 19 rendőr.

Más nagykövetségeket is megtámadtak

A rendőrség rohamkocsikkal vonult fel, s könnygázt is bevetett a horvát képviseletet megtámadók ellen. A beavatkozásra az után került sor, hogy a szerb televízió majdnem félórán keresztül egyenesben közvetítette a randalírozást, s a képeken egyetlen rendőr sem látszott.

A fiatalok zavartalanul téphették le a horvát követségről a címert, s próbálkozhattak az épület vaskerítésének, az ablakát védő vasrácsoknak a széttörésével.

Az USA reakciója

Az Egyesült Államokat felháborítja a belgrádi nagykövetségét ért támadás és az incidens elítélését fogja kérni az ENSZ-től - közölte csütörtökön az amerikai ENSZ-nagykövet. Zalmay Khalilzad kijelentette: egyöntetű állásfoglalásra fogja kérni az ENSZ Biztonsági Tanácsát, olyanra, "amely hangot ad a BT felháborodásának, elítéli a támadást és egyúttal emlékezteti a szerb kormányt a diplomáciai létesítmények védelmére vonatkozó kötelezettségére".

Korábban a nagygyűléshez közeli Krunska utcán a török nagykövetséget támadták meg fiatalok. Letépték a török zászlót, meggyújtották, s a helyére szerb lobogót húztak fel a zászlórúdra. Az épületet kövekkel megdobálták, az előtte lévő rendőrbódét felborították, a képviselet kirakatát összetörték. A magasban eközben szerb rendőrségi helikopter körözött, de a rendfenntartó szerbek nem avatkoztak be.

Bosznia és Hercegovina közeli nagykövetségét is megtámadták.

A szerb televízió szerint incidensek történtek azon a téren is, amelyen keresztül a nagygyűlés résztvevői a Szent Száva templomhoz vonultak, ahol este hétkor könyörgő istentisztelet kezdődött a Koszovóban élő szerbekért.

Kostunica: Koszovó Szerbiáé

A demonstrációt, amely a szerb himnusszal kezdődött, elvben a belgrádi kormány és a parlamenti pártok szervezték, de meghirdetése után Boris Tadic elnöknek a kormánykoalíciót vezető Demokrata Pártja, az ugyancsak kormánypárt G17 Plus és a Liberális Demokrata Párt elhatárolta magát tőle.

A nagygyűlésen, amelynek meghatározó jelszavai a "Koszovó Szerbia szíve!" és "Koszovót nem adjuk, nem vehetik el tőlünk!" voltak, először Vojislav Kostunica miniszterelnök mondott harcos, gyújtó hangú beszédet. - Nincs az az erő, nincs az a próbálkozás, nincs olyan hatalmas és szörnyű erő, amely bármelyik szerbet bármikor arra kényszeríthetne, hogy ne azt mondja: Koszovó Szerbiáé - harsogta.

"Soha, senki nem fogja azt hallani tőlünk, hogy a peci patriarkátus, Visoki Decani és Gracanica kolostora nem a miénk. Hogy nem a miénk az a hely, ahol születtünk, s amelyhez államunk, egyházunk, s mi valamennyien elszakíthatatlanul kötődünk!" - utalt a szerb történelem koszovói gyökereire a kormányfő.

Friss képek

Közvetlenül utána Tomislav Nikolic, a radikálisok vezetője szólalt fel, majd belgrádi, kragujevaci és pristinai diákok következtek.

Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaság miniszterelnöke, valamint két montenegrói szerb vezető, a Szerb Nemzeti Pártot irányító Andrija Mandic és a Nemzeti Párt élén álló Predrag Popovic is hitet tett Koszovó Szerbiához tartozása mellett.

Sztárokat is felvonultattak

Dejan Bodiroga, minden idők egyik legnagyobb kosarasa is a mikrofonhoz lépett, majd Novak Djokovicnak, a világranglista harmadik helyén álló szerb teniszezőnek a telefonüzenetét hallhatták a jelenlévők.

A belgrádi egyetem rektora, Branko Kovacevic után Zdravko Vitosevic, a Koszovó északi részébe, Kosovska Mitrovicába költözött pristinai szerb egyetem rektora szólt arról, hogy sosem szabad megengedni a Szerbia és Koszovó közti határ felhúzását, a vámellenőrzés bevezetését.

A felszólalók sorát Emir Kusturica, a világhírű filmrendező zárta, akit az újból a mikrofonhoz lépő Vojislav Kostunica külön is a jelenlévők figyelmébe ajánlott.

A magyarok nincsenek veszélyben

"Sem a nagykövetséget, sem a hivatalos képviselőket, sem az ott tartózkodó magyar állampolgárokat nem fenyegeti veszély. A tüntetés elkerülte az épületet, nincs annak jele, hogy a tüntetők visszamennének" - mondta Szelestey Lajos, a Külügyminisztérium szóvivője. Hozzátéve: a szerb hatóságok nem tudnak arról, hogy bármilyen akció készülne a magyar nagykövetség ellen.

Magyarország már néhány nappal ezelőtt kérte, hogy erősítsék meg a belgrádi magyar nagykövetség védelmét a helyi hatóságok, így most már két rendőr vigyáz a diplomáciai képviseletre. Az épület ablakait bezsaluzták, illetve dróthálót feszítettek ki rájuk - mondta a szóvivő.

Fejbe ütötték a TV2 operatőrét

Fejbe ütötték egy husánggal a TV2 egyik operatőrét, amikor a televíziós stáb a belgrádi tüntetésről tudósított csütörtökön, sérülését Szegeden látják el - mondta el Bárdos András, a Tények főszerkesztője az MTI érdeklődésére. A háromtagú stáb egy épületből lépett ki éppen, amikor több tucat rohanó emberrel találták szembe magukat, egyikük a kamerát akarta megütni a husánggal, de az operatőrt találta el. A kamerát elvették, majd többször földhöz verték - idézte fel a történteket a főszerkesztő.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy a vajdasági magyarokat érheti-e inzultus a napokban, Szelestey Lajos elmondta: abból kell kiindulni, a szerb kormánynak nem érdeke, hogy akár a nemzetiségek, akár a diplomáciai képviseletek ellen "túlzott méretű" támadások induljanak, mert az rontaná az ország helyzetét az Európába vezető úton. De nem lehet semmit kizárni, atrocitás bármikor lehet, de a hatóságok képviselői kizárták a szervezett fegyveres megmozdulások lehetőségét - mondta a szóvivő.

A belgrádi külügyminisztérium szerdán már jegyzékben fejezte ki sajnálatát amiatt, hogy inzultus ért több diplomáciai képviseletet a szerb fővárosban.