Antal, Anett
16 °C
24 °C

A NATO lezárta Koszovó határait

2008.02.20. 13:49
Szerb vezetők szervezhették a koszovói határállomások elleni keddi támadásokat a békefenntartók szerint. A határt most NATO-alakulatok biztosítják.

Feloldották a koszovói határzárat. A függetlenségét vasárnap kikiáltó ország és Szerbia határát azután zárták le a KFOR amerikai, francia és észt alakulatai, hogy kedden szerbek csoportja támadt két határállomásra.

A keddi támadás a KFOR szerint gondosan megszervezett és kivitelezett akció volt. Egyik parancsnokuk szerint a támadásokat a szerb vezetők szervezték.

Klikk!

Ezt támasztja alá Slobodan Samardzic, a koszovói ügyekért felelős szerb miniszter nyilatkozata is, aki közölte, hogy kormánya át kívánja venni az ellenőrzést a határállomások felett, hogy ezzel is biztosítsa országa fennhatóságát a tartomány felett, írja a BBC.

A szerb kormány hétfőn határozatot fogadott el, amiben elutasította a koszovói függetlenséget és magáénak követelte a tartomány feletti ellenőrzést. A szerb rendőrség államellenes bűncselekmények vádjával indított nyomozást a koszovói vezetők ellen.

Kedden szervezett autókaravánnal érkeztek szerbek a koszovói határra, ahol buldózerekkel és robbanószerekkel felszerelkezve kezdték módszeresen lerombolni az infrastruktúrát. A koszovói határőrök és az ENSZ vámosai elmenekültek, egy közeli alagútban találtak menedéket.

Riasztották a békefenntartókat, a határt amerikai, észt és francia csapatok zárták le csütörtök délutánig.