Hazaárulással vádolják a szerbek a koszovói vezetőket

2008.02.18. 13:58
"Illegális állam kikiáltásának megszervezése" miatt emelhetnek vádat Szerbiában a vasárnap függetlenné vált Koszovó három legfőbb közjogi méltósága ellen.

Hazaárulás miatt emelhetnek vádat Szerbiában a koszovói vezetők, Hashim Thaci miniszterelnök, Fatmir Sejdiu államfő és Jakup Krasniqi házelnök ellen.

A szerb belügyminisztérium hétfői közleménye szerint a hármak Koszovó függetlenségének kikiáltásával "bűncselekményt követtek el Szerbia biztonsága és alkotmányos rendje ellen".

A rendőrség már át is adta vádemelési javaslatát az ügyészségnek. A hivatalos vád "Szerbia területén illegális állam kikiáltásának megszervezése".

Koszovó 2008. február 17-én kiáltotta ki függetlenségét. Ezt egyelőre még egyetlen nyugati hatalom sem ismerte el, de az előzetes közlések szerint az Egyesült Államok és az EU tagállamainak többsége hamarosan megteszi ezt.

Biztosan nem ismeri el Koszovó függetlenségét Oroszország és Ciprus, előbbi már az ENSZ-főtitkár állásfoglalását is kérte.

Koszovóban egyébként békés a helyzet, bár hétfőn a tartomány legnagyobb szerbek lakta városában, Mitrovicában a szerbek több ezres demonstráción tiltakoztak a függetlenség ellen. Helyszíni tudósítónk jelentése szerint albán és európai zászlókat égettek, de más nem történt.  • Bérelnék
  • Bankszámla