Eddig megúsztuk háború nélkül

2008.02.18. 06:36
Kétezer szésőséges belgrádi fiatal randalírozott, a koszovói szerbek robbantottak pár kézigránátot, de összességében békében élte meg születésnapját Koszovó. A vasárnap kikiáltott függetlenséget egyelőre még nem ismerte el a Nyugat, de erre már hétfőn sor kerülhet.

Egyelőre nem történt komolyabb erőszakos cselekmény Koszovó függetlenségének kikiáltása miatt. A kilenc éve tudott és várt pillanat emelkedett hangulatú volt, a pristinai parlamentben az albán képviselők felállva hallgatták végig a függetlenséget bejelentő Hashim Thaci miniszterelnök beszédét, majd egyesével aláírták a függetlenségi kiáltványt.

Koszovó nulladik születésnapja Pristinában - az Index képriportja

Az utcákon százezrek ünnepeltek, már szombat óta. A függetlenség kikiáltása után a tartomány egyetlen nagyobb, szerbek lakta településén, Kosovska Mitrovicán kézigránátokat dobtak az EU helyi irodáira és a NATO békefenntartóira, de még az anyagi kár sem volt jelentős.

Belgrádban mintegy kétezer feldühödött fiatal, a hírügynökségi jelentések szerint futballhuligán támadt rá az Egyesült Államok és az EU soros elnökségét betöltő Szlovénia nagykövetségére. A belgrádi összecsapásoknak sérültjei is voltak.

Ezen túl a koszovói szerb ortodox püspöknek sikerült még beverekednie magát a hírekbe, amikor fegyverbe szólította a szerbséget Koszovóért.

A nemzetközi reakciók is a várakozásoknak megfelelően alakultak. Oroszország, ahogy azt előre tudni lehetett, nyilatkozatban ítélte el a függetlenség kikiáltását, és máris megkezdte a zsarolást a Grúziából kiszakadni vágyó, az oroszokkal szövetséges Abházia és Dél-Oszétia ügyében - igaz, ezzel párhuzamosan Csecsenföldről mélyen hallgat.

Belgrád

A független Koszovót születsénapján még senki sem ismerte el, az Egyesült Államok és az EU erre hajló tagországai hétfőn jelenthetik ezt be. Az EU a hétvégén sem jutott egységes álláspontra - nem is vártunk ilyet -, így a koszovói függetlenséget ellenző tagországok, Ciprus, Görögország, Románia, Spanyolország és Szlovákia nem is fog csatlakozni a többi tagországhoz. Szlovákia már nyilatkozott is az ügyben, a vártnál szolidabb közleményük szerint "tudomásul veszik" a történteket.

Vasárnap az ENSZ Biztonsági Tanácsa is ülést tartott, itt sem történt meglepetés. Mivel Oroszországnak és a koszovói függetlenséget támogató Egyesült Államoknak is vétójoga van, remény sincs a megállapodásra. Ennek ellenére a tárgyalásokat majd még folytatják. Ezt teszi hétfőn a NATO és az EU is, nem mintha az utóbbiban esély lenne az egységes álláspont kialakítására.  • Bérelnék
  • Bankszámla