Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-7 °C
0 °C

Szerbia visszahívta washingtoni nagykövetét

2008.02.18. 21:57
Több ezer szerb tiltakozása közepett az EU nagyjai és az Egyesült Államok elismerték Koszovót új, független államnak hétfőn. Szerbia visszahívta washingtoni nagykövetét, Koszovszka Mitrovicában robbanás okozott károkat.

Bernard Kouchner francia külügyminiszter hétfőn Brüsszelben bejelentette, hogy országa - elsőként az EU tagállamok közül - elismeri Koszovó függetlenségét.

Az Egyesült Államok elnöke, George Bush hétfőn ugyancsak elismerte, de nem hivatalosan, az új államot.

Szerbia válaszul hazarendelte egyesült államokbeli nagykövetét, közölte hétfőn Vojislav Kostunica miniszterelnök. "Az Egyesült Államoknak ez a döntése nem fogja igazivá változtatni a (koszovói) látszatállamot" - hangoztatta Kostunica a szerb parlamentben. "A kormány azonnali hatállyal hazarendelte a nagykövetet Washingtonból."

Hashim Thaci Koszovó elismerését kéri

Robbanás történt az etnikailag megosztott Koszovszka Mitrovicában, az ENSZ rendőrség és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet irodáinak közelében hétfő este, adta hírül az AFP. A francia hírügynökség rendőrségi forrásokból úgy tudja, hogy a detonáció több autó ablakát betörte, de senki sem sérült meg.

Az EU külügyminiszterek hosszú kötélhúzás után abban állapodtak meg, hogy a tagállamokra bízzák, milyen politikát követnek a vasárnap egyoldalúan kikiáltott független Koszovóval szemben.

A koszovói kormány első ülésén a függetlenségét vasárnap kikiáltott Koszovó elismerését kérte más államoktól.

Időközben Nagy-Britannia és Olaszország is bejelentette, hogy követik Párizs példáját, a német külügyminiszter szerint pedig Berlin szerdán vitatja meg a kérdést. A német külügyminiszter Brüsszelben azt mondta, hogy tudomása szerint a 27 tagállamból 17 követi Németországot, Franciaországot és Nagy-Britanniát, és rövidesen elismeri az önálló Koszovót.

A koszovói függetlenség önkényes kikiáltását ellenző Spanyolország nem fogadta el a szlovének által benyújtott tervezetet (miszerint a tagállamok önmaguk dönthetnek Koszovó elismeréséről), míg Ciprus képviselője pedig már az elején kizárta, hogy közös állásfoglaláshoz adná országa a nevét.

Végül is a közös nevező a tagállamokra bízta, hogy milyen politikát alkalmaznak Koszovóval szemben, és kijelentik, hogy Koszovó kiválása Szerbiából nem teremt precedenst az európai vagy azon kívüli területi viták megoldására.

Bush kíváncsian vár

Az afrikai körúton járó, jelenleg a tanzániai Arushában tartózkodó amerikai elnök egy tévényilatkozatban kijelentette, ő és kormánya támogatta és támogatja Koszovó függetlenségét.

"Kíváncsian várjuk, hogyan alakulnak a fejlemények. (...) Az Ahtisaari-terv az útmutató a további lépésekhez" - mondta Bush az élő interjúban.

Martti Ahtisaari ENSZ-különmegbízott azt ajánlotta 2007 áprilisában előterjesztett tervezetében, hogy Koszovó kapjon nemzetközileg felügyelt függetlenséget.

Az előterjesztés utáni tárgyalások azonban nem jártak eredménnyel a teljes államiságra törekvő koszovói albán vezetők és Szerbia között, amely csak autonómiát kínált fel a nemzetközi jogilag hozzá tartozó, de 1999 óta ENSZ-igazgatás alatt álló területnek. Az albán többség vasárnap kiáltotta ki Koszovó függetlenségét Szerbiától.

Fotóriporterünk képei Mitrovicából

Szerbek ezrei tüntettek hétfőn Koszovó négy városában a volt dél-szerbiai tartomány függetlensége ellen. A fővárostól, Pristinától csak tíz kilométerre lévő Gracanicában csaknem kétezren gyűltek össze az 1322-ben elkészült kolostor temploma előtt, ahol Artemije raska-prizreni püspök, a koszovói ortodox szerbek vallási vezetője mondott beszédet.

Több ezres tiltakozó tüntetések voltak a szerbek lakta, koszovói Kosovska Mitrovicában, és Bosznia Hercegovinában, ahol szerb fiatalok vonultak az utcára Banja Lukában az amerikai követség elé.

A napokban több boszniai szerb civil szervezet kérte a Bosznia és Hercegovina részét képező boszniai Szerb Köztársaság vezetőit, hogy kiáltsák ki a függetlenséget, ha az Európai Unió elismeri a független Koszovót.

Belgrádban Zvonimir Stevic, a szerb parlament koszovói tagja arról biztosította a jelenlévőket, hogy a szerb állam továbbra is mellettük áll. "Követeljük az ENSZ BT-től, hogy szavatolja teljes biztonságunkat, Belgrádtól pedig azt, hogy dolgozzon ki hosszú távú, a velünk való törődésről szóló stratégiát" - mondta.  • Vennék
  • Hírek