Gerzson
-3 °C
3 °C

Egymilliárd dollárt vitt magával Huszein fia

2003.05.06. 10:57
Mindössze pár órával az amerikai támadás kezdete előtt Szaddám Huszein egyik fia és egy közeli tanácsadó mintegy egymilliárd dollárnyi készpénzt vitt magával az iraki központi bankból, állítják amerikai és iraki illetékesek. Az amerikaiak szerint elképzelhető, hogy a pénzt Szíriába csempészték, de az is, hogy egy részét már megtalálták.
Szaddám Huszein egyik fia, Kuszáj Huszein, és Abid al Hamid Mahmood egymilliárd dollárnyi készpénzt vittek magukkal röviddel az amerikai támadások megindítása előtt, állítja az iraki központi bank egyik neve elhallgatását kérő magas rangú alkalmazottja. A pénzátvétel március 18-án, helyi idő szerint hajnali 4 órakor történt. A férfi szerint a műveletet Szaddám Huszein közvetlen parancsára hajtották végre, mivel Kuszáj és a tanácsadó egy az elnök által aláírt levelet mutatott fel. Az illetékes szerint nem kaptak hivatalos magyarázatot, hogy miért és hova viszik el a pénzt a páncélteremből, de nem is volt tanácsos a volt iraki diktátor parancsait megkérdőjelezni. Az illetékes is csak valamivel később szerzett tudomást a történtekről.

Szíria volt a célállomás?

Szemtanúk szerint akkora mennyiségű készpénzről volt szó, hogy azt csak három teherautóval tudták elszállítani. A bank információ szerint 900 millió dollárt százdolláros bankjegyekben, a maradékot pedig euróban vitték el a bank pincéjéből. A rakodás két órát vett igénybe, de sikerült befejezni, mielőtt a dolgozók megérkeztek volna a belvárosban fekvő épületbe. Ted Seel ezredes, katonai szóvivő elmondta, hogy tudtak az akcióról. A titkosszolgálatoknak arról is tudomásuk volt, hogy egy teherautókból álló járműoszlop Szíria felé haladt át az országhatáron. Azt azonban nem tudni, hogy a szállítmány mit tartalmazott.

650 milliót találtak egy palotában

Az iraki pénzügyi szakemberekkel együttműködő amerikai pénzügyminisztérium illetékesei ugyancsak megerősítették, hogy valóban eltűnt egymilliárd dollár a bankból. Az iraki szakértők azt állítják, hogy még nem tudják, mennyire érinti a gazdaságot a hiányzó pénzösszeg. A bank adatai szerint az elszállított összeg a teljes keményvaluta-tartalék egynegyede volt. A múlt hónapban Huszein egyik palotájában 650 millió dollárt találtak százdollárosokban, így lehet elképzelhető, hogy ez az összeg a bankból származik. Másik 250 millió dollárt egy páncélautóban találtak az amerikaiak.

Fosztogatások

Az eltűnt egymilliárd több mint a kétszerese az országban április 9 óta tartó fosztogatások alatt a bankokból országszerte eltulajdonított készpénznek. Az amerikaiak szerint a fosztogatók eddig körülbelül 400 millió amerikai dollárt, és 40 millió dollárnak megfelelő iraki pénzt zsákmányoltak a fiókokból. Az amerikaiak szerint a fosztogatók nem jutottak be a nemzeti bank épületébe, de az irakiak szerint onnan is hiányzik 9 millió dollárnak megfelelő iraki dinár, jelentette a New York Times.