Vencel
15 °C
23 °C

Afganisztánba menekülhetett bin Laden

2004.02.25. 10:24
Afganisztánba menekült a pakisztáni hadsereg nagyszabású hadművelete elől az al-Kaida vezetője állítja az ABC. A terroristavezért vasárnap állítólag bekerítették. A vezér helyettese hétfőn már fenyegetőzött.
Afganisztánba szökött át Pakisztánból Oszama bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezére és helyettese Ajman az-Zavahiri. Az ABC amerikai tévéállomás keddi jelentése szerint a nemzetközi körözés alatt álló két terrorista az előző nap indított pakisztáni általános katonai támadástól félve ment vissza Afganisztánba.

Az ABC, amely jelentésében amerikai kormányzati tisztviselőkre hivatkozott, nem említett közelebbi adatokat bin Laden és Zavahiri feltételezett tartózkodási helyére vonatkozólag.

A Sunday Express című londoni újság vasárnap azt írta, hogy bin Laden és mintegy 50 feltétlen híve, nemkülönben Omar molla, az afganisztáni tálibok vezére Pakisztánban bujkál, az Afganisztánnal határos hegyvidéken. A molla tájékoztatási központja viszont hétfőn már azt állította, hogy bin Laden és az-Zavahiri Afganisztánban van, és onnan szervezi az amerikaiak elleni támadásokat.

A terroristák felkutatására indított offenzívája során a pakisztáni hadsereg alakulatai kedd reggel behatoltak az afganisztáni határhoz közel fekvő Dél-Vazirisztán tartomány törzsi klánok által uralt területére. Eközben őrizetbe vettek 20 gyanús személyt. Az al-Arabíja kedden hangfelvételt sugárzott, amelyen Zavahiri újabb merényletekkel fenyegette meg az Egyesült Államokat.