Mátyás
-6 °C
1 °C

Tony Blair a Simpson családban

2003.11.25. 16:30
Tony Blair brit miniszterelnök epizódszerepben tűnt fel a Simpson család című amerikai rajzfilmsorozatban. Elemzők szerint a szerepnek óriási PR-értéke van. Híresztelések szerint Homer Simpson egy mondata miatt kellett elhalasztani a brit premiert.
Egy amerikai csatorna vasárnap sugározta a Simpson család című rajzfilmsorozat azon epizódját, amelyben Tony Blair brit miniszterelnök is szerepelt. A történet szerint Blair kék öltönyben és nyakkendőben, "Hello, Isten hozta önöket az Egyesült Királyságban" felkiáltással fogadja a Heathrow reptérre érkező Simpsonékat. Az ország egyik menő kereskedelmi ügynökét játszó Blair ezek után arra beszéli rá Homer Simpsont, hogy vigye el a gyerekeket Shakespeare szülővárosába és a londoni Parlamenthez. "Maguk amerikaiak imádják a várakat, van egy szép nagy a szülővárosomban, Edinburghban is" - folytatja a miniszterelnök.

A sorozatbeli Blairnek azonban még van min dolgoznia. Az epizód végén Blair egy újabb családot fogad a reptéren amikor Homer családjához fordulva megjegyzi: "El se hiszem, hogy összefutottunk Mr. Beannel."

50 másodperc hírnév

A brit miniszterelnök mindössze ötven másodpercig látható a rajzfilmben, amelyet januárban sugároznak Nagy-Britanniában. Blair titokban, pár héttel az iraki háború kitörése után működött közre a jelenet megalkotásában. Elemzők szerint Blair döntésének PR szempontból óriási jelentősége van. Végre egy ötven év körüli politikus megpróbálja megváltoztatni a róla kialakult unalmas képet, tette hozzá a BBC egyik publicistája.

Feszültség a Downing Streeten?

Bár a Downing Street hozzájárult a sorozathoz, egyes híresztelések szerint a szöveg egyik sora némi vitát gerjesztett. Amikor Homer egy körforgalomból próbál kievickélni, így szól: "Pontosan úgy cselekszem, ahogy Amerika, önhatalmúan". A miniszterelnöki hivatal ezt tagadja, de szárnyra kaptak olyan híresztelések, hogy a sorozatot éppen a mondat miatt nem vetítették George W. Bush londoni látogatása előtt.