Alfréd
-3 °C
3 °C

Blair menesztéséről cikkeznek

2004.05.16. 18:23
"Folyamatban van" Tony Blair brit kormányfő menesztése, és Blair legfőbb hatalmi vetélytársa, Gordon Brown pénzügyminiszter már saját csapatát állítja össze - áll a vasárnapi brit sajtóban, amelyet teljesen elöntöttek a kormányfő távozásával kapcsolatos találgatások és értesülések.
A The Mail on Sunday vasárnapi tömeglap szerint minden jel arra mutat, hogy már folyik a kormányzó Munkáspárt új vezérének kijelölési folyamata, különösen azután, hogy John Prescott miniszterelnök-helyettes előző nap "kirántotta a szőnyeget Tony Blair lába alól".

Prescott a szombati The Timesnak adott, rendkívüli feltűnést keltő interjúban egyebek mellett azt mondta, hogy a kabineten belül már folyik a helyezkedés a Blair utáni idők pozícióiért. A politikus szerint előbb-utóbb "minden miniszterelnöknek mennie kell".

A Glasgow Sunday Herald című skóciai vasárnapi lap úgy tudja, hogy a pártban "királycsinálóként" közismert Prescott múlt vasárnap Skóciában, "egy parkoló miniszteri Jaguarban tartott titkos, másfél órás egyeztetésen" gyakorlatilag megbeszélte Gordon Brownnal "a békés hatalomátadás" menetrendjét.

A The Sunday Times is azt írta, hogy az utódlási előkészületek már folyamatban vannak. Ennek egyértelmű jeleként Brown szövetségesei már össze is állították a jelenlegi pénzügyminiszter vezette majdani kormány részletes tervét - írta a vezető vasárnapi brit lap.

Ősszel menesztenék a miniszterelnököt

Gordon Brown elszántságát jelzi, hogy a lap értesülése szerint kibékült Robin Cook volt külügyminiszterrel, akivel "több mint 20 évig ellenségek voltak", és a felvázolt terv szerint posztot is kínálna neki az új kabinetben.

Cook, a párt balszárnyának prominens képviselője az iraki háború elleni tiltakozásul tavaly minden kormányzati megbízatásáról lemondott, és az alsóházi Labour-frakció hátsó padsoraiba vonult vissza. A The Sunday Times szerint a hatalomátadás a Munkáspárt őszi kongresszusán menne végbe.

Blair helyzetét tovább gyengíti az az országos felmérés, amely a The Sunday Times megrendelésére készült, és amely szerint a Munkáspárt támogatottsága most már csak 34 százalékos, három ponttal kisebb, mint az ellenzéki konzervatívoké. A megkérdezettek 62 százaléka szerint Tony Blair megítélésének súlyosan ártott az iraki háború és az azt követő botránysorozat.

Blair egy minapi lapinterjúban "üres beszédnek" minősítette azokat a találgatásokat, hogy még a jövőre esedékes parlamenti választások előtt lemondani készül.

A védelmi miniszter Geoff Hoon a BBC egyik reggeli műsorában kifejtette, ő nem vette ki a lapokból, hogy Blair távozni fog, szerinte a kormányfő most a munkájával van elfoglalva.

Hárított a külügyminiszter Jack Straw is, aki BBC 4-es rádiócsatornájának elmondta: "Vannak nehézségek, de félreértik Tony Blairt, akik azt hiszik, hogy elfutna a felelősség elől, annak ellenére, hogy a lapok ezt állítják."