Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Büntethetőek lennének a biztonsági emberek

2007.10.04. 20:33
Javaslatot fogadott el a háborús övezetekben dolgozó biztonsági cégek tagjainak büntethetőségéről az amerikai szenátus, a kezdeményezés hamarosan George Bush elé kerülhet aláírásra. Irakban például az amerikai diplomaták fegyveres védelmét ellátó szerződéses cégek tagjait nem lehet felelősségre vonni amerikai bíróságok előtt, a javaslat ezen változtatna.

Az amerikai képviselőház csütörtökön javaslatot fogadott el a háborús övezetekben működő biztonsági magáncégek tagjainak büntethetőségéről. A nagy arányú többséggel, 389 igen szavazattal mindössze 30 nem ellenében elfogadott kezdeményezés megszüntetné azt a gyakorlatot, hogy az Irakban és egyéb országokban például amerikai diplomaták fegyveres védelmét ellátó szerződéses cégek tagjait nem lehet felelősségre vonni amerikai bíróságok előtt.

A törvényhozás azután tett javaslatot ez ügyben, hogy a bagdadi amerikai diplomata konvojok védelmét ellátó Blackwater biztonsági cég egy egységének tagjai szeptember 16-án egy lövöldözéskor vitatott körülmények között megöltek 11 irakit, köztük gyerekeket.

Bush aláírására vár

Demokrata párti képviselők az incidens után azzal vádolták meg a Blackwatert, hogy emberei könyörtelenül és agresszív módon viselkednek. Közölték, hasonló javaslatot terjesztenek be a szenátusban, és a kezdeményezés hamarosan George Bush elé kerülhet aláírásra.

A Blackwater-ügy kivizsgálását a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezeti annak ellenére, hogy a Bush-adminisztráció jelezte, egyelőre nem tisztázott, hogy az amerikai bíróságoknak van-e hatáskörük eljárni ebben és a hasonló esetekben.

Egy másik bagdadi esetben az amerikai külügyminisztériummal szerződéses kapcsolatban álló Blackwater egy ittas alkalmazottja vendégségből hazatérőben halálosan megsebesítette az egyik iraki alelnök testőrét. A biztonsági embernek felmondtak, pénzbüntetést kellett fizetnie és hazaküldték az Egyesült Államokba, de nem indítottak ellene eljárást.

Az amerikai védelmi cégek alkalmazottai jelenleg az iraki igazságszolgáltatási rendszer kereteiben sem vonhatók felelősségre magatartásukért.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!