Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Irán mihamarabbi lerohanását sürgeti a volt ENSZ-nagykövet

2007.05.16. 10:20
Iránban most olyan a helyzet, mint Németországban volt, amikor Hitler bevonult a Rajnavidékre, véli John Bolton. Azaz, a volt amerikai ENSZ-nagykövet, az iraki háború egyik fő támogatója szerint vagy most kell megtámadni Iránt, vagy végleg kicsúszik a kezdeményezés a nyugati nagyhatalmak kezéből.

"Sokkal komolyabbnak" kéne lennie az Európai Uniónak Iránnal szemben, jelentette ki a Daily Telegraphnak John Bolton, az Egyesült Államok volt ENSZ-nagykövete. Az iraki háború egyik fő támogatójának számító, vezető neokonzervatív politikus szerint még azelőtt le kell rohanni Iránt, hogy az iszlám állam kifejlesztené az atombombáját.

Az urándúsítás mesterei

"Irán nyilvánvalóan mesterévé vált az urándúsításnak. Nem állnak le, folyamatosan haladnak előre, azaz az időnk fogy" - nyilatkozta a brit napilapnak. Bolton szerint most már az iráni gazdaságot ténylegesen sújtó gazdasági szankciók bevezetésére van szükség, amit az iráni rezsim megdöntésére tett kísérletnek, végső soron pedig katonai akciónak kell követnie.

Bolton harcias véleményét kedden alátámasztani látszottak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) Iránban végzett vizsgálatai is. Az IAEA munkatársai Natanzban, az urándúsító központban jártak, ahol megállapításaik szerint 1312 urándúsító centrifuga működik klaszterba kötve. Ha Iránnak sikerülne háromezer centrifugát összekötnie, egy éven belül elég dúsított uránja lenne egy atombomba legyártásához.

Kudarcot vallottak az eddigi próbálkozások

Mohamed el-Baradej, az IAEA igazgatója szerint a Nyugat próbálkozásai az iráni urándúsítás megfékezésére kudarcot vallottak, most már az ipari mértékű termelés megakadályozására kell törekedni, írja a Telegraph.

Bolton szerint ezt diplomáciailag már nem lehet elérni. "Irán folyamatosan bizonyítja, hogy nem hagyja magát lebeszélni atomprogramjáról. Ahhoz, hogy leállítsuk, jelentősen növelnünk kell a nyomást" - mondta.

"Olyan a helyzet, mint amikor Hitler 1936-ban bevonult a Rajnavidékre. Ha most nem állítjuk meg őket, a kezükbe kerül a kezdeményezés" - mondta Bolton, aki azt is elismerte, hogy a katonai akciónak megvannak a veszélyei. "Kockázatos az olajár miatt, és kockázatos, mert mi van, ha nem csak Natanzban van dúsítójuk."

Nem a háború volt elhibázott, hanem ami utána történt

Bolton az iraki tapasztalatok összegzésével zárta a Telegraphnak adott interjúját. "Irakban maga a rezsim volt a fenyegetés. Az, hogy a megbuktatása után nem úgy alakultak a dolgok, ahogy gondoltuk, nem jelenti azt, hogy nem kellett volna megbuktatnunk a rezsimet. Csak azt, hogy sokkal hamarabb át kellett volna adnunk az országot az irakiaknak" - mondta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!