Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Blair végül Bushnál alszik

2007.05.16. 21:05
Tony Blair eddigi amerikai útjain mindig a a brit nagykövet rezidenciáján szállt meg, a leköszönő brit miniszterelnököt ezúttal Bush meghívta a Fehér Házba, hogy ott töltse az éjszakát. Szerda este gyakorlatilag eldőlt, hogy Brown lesz za új kormányfő.

Tony Blair leköszönő brit miniszterelnök washingtoni búcsúlátogatásán George Bush amerikai elnök meghívására a Fehér Házban fogja tölteni az éjszakát, közölte Dana Perino fehér házi szóvivő szerdán. Bush és Blair - mindkettőt súlyos bírálatok érik hazájukban az iraki háborús politika miatt - szerda este munkavacsorát tart, majd csütörtökön folytatja a megbeszéléseket az ovális irodában.

A június 27-én távozó brit kormányfő korábbi washingtoni látogatásai alkalmával a brit nagykövet rezidenciáján szállt meg, ezúttal azonban elfogadta a külön meghívást a Fehér Házba, ahol Bush alig több mint egy hete adott díszes fogadást II. Erzsébet brit királynő tiszteletére.

Szövetségesek

Az NBC amerikai televízió kommentárja szerint Bush legerősebb külföldi szövetségesét veszíti el Blair személyében, és a brit kormányfőnek is minden bizonnyal több barátja van az Egyesült Államokban, mint otthon, és több csodálója Texasban, mint Franciaországban és Németországban együttvéve.


Az amerikai elnök és a brit miniszterelnök várhatóan megvitatja az iraki és afganisztáni háború legfrissebb fejleményeit, a terrorizmus elleni globális háborút. Napirenden fognak szerepelni a dárfúri viszály megoldását célzó erőfeszítések, a közel-keleti béketörekvések, valamint a G8 csoport júniusi németországi csúcstalálkozója. Szót ejtenek a világkereskedelem liberalizálásának folyamatáról és a globális felmelegedésről is.

Blair Nagy-Britanniából való elutazása előtt, úgy nyilatkozott az NBC-nek: országának kötelessége, hogy az Egyesült Államok szoros szövetségese maradjon. Mint fogalmazott, "nagyon sötét nap" lenne, ha gond támadna az amerikai-brit erős szövetség körül. Kijelentette, nincs mit bánnia azon, hogy csatlakozott Bush elnökhöz Szaddám Huszein iraki elnök megbuktatásában.

Barátok

"Hiányozni fog, nagyszerű ember, jó barát" - mondta Bush múlt pénteken, amikor Blair bejelentette távozását. Mint hozzátette, "ha Tony Blair mond valamit, azt, ahogy mifelénk, Texasban mondják, a bankba teheted". A brit kormányfő pedig úgy beszélt Bushról, mint "egyenes, szavát tartó, nagyon erős vezetőről". Mint az NBC megjegyezte, barátságuk a 2001. szeptember 11-i merényletek óta erős, "már az első találkozásukkor kiderült, hogy mindketten a Colgate fogkrém ízét szeretik".

Elemzők úgy látják, az amerikai-brit "különleges szövetségi viszony" nem fog gyengülni akkor sem, ha a következő brit kormányfővel, aki Gordon Brown pénzügyminiszter lesz, nem tud olyan szoros viszonyt kialakítani Bush, mint elődjével.

Szerda estére gyakorlatilag eldőlt, hogy Brown lesz június végétől Nagy-Britannia miniszterelnöke, miután a jelenlegi pénzügyminiszter annyi támogatót gyűjtött a kormányzó Munkáspárt alsóházi frakciójában, hogy egyetlen kihívójának nem juthat az induláshoz elégséges számú aláírás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?