Szilvia
5 °C
16 °C

Blair szerdán jelenti be az iraki csapatkivonást

2007.02.21. 10:07
Brit sajtóértesülések szerint Tony Blair brit kormányfő szerdán a parlament alsóházának képviselői előtt jelenti be, hogy még idén, két lépésben összesen 3000 katonát vonnak ki Irakból. A miniszterelnöki hivatal egyelőre nem cáfolta és nem erősítette meg a hírt. Valószínűtlen, hogy 2008-ig a teljes brit kontingens elhagyja Irakot.

Az Irakban állomásozó brit haderő majdnem felének hazahívását jelenti be Tony Blair brit kormányfő szerdán. A The Sun, a legnagyobb brit bulvárlap és a The Guardian, a legnagyobb baloldali brit napilap értesülései szerint Tony Blair az alsóházi képviselőknek jelenti be, hogy a jelenleg hétezer fős, Dél-Irakban állomásozó brit kontingensből májusig 1500-at, karácsonyig pedig összesen 3 ezret vonnak ki.

Ha az értesülésekben szereplő menetrend helytálló, a csapatkivonási program végén már nem Tony Blair lesz a brit kormányfő, Blair ugyanis már tavaly bejelentette, hogy még a kormányzó Munkáspárt idei őszi éves kongresszusa előtt távozik. Konkrét dátumról akkor sem esett szó.


Blair az iraki Basraban

Először a parlamentet tájékoztatja

A Downing Street-i kormányfői hivatal kedd este sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó a csapatkivonás bejelentéséről szóló értesüléseket. Blair szóvivője csak annyit mondott, a kormányfő akkor jár el helyesen, ha először a parlamentet tájékoztatja. A BBC-nek nyilatkozó források szerint az iraki brit haderő leépítésének ütemezését csak az lassíthatja le, ha romlani kezd a biztonsági helyzet Irakban.

A BBC kedd esti beszámolója szerint azonban azok az információk, melyek szerint a kormányfő bejelenti a teljes brit kontingens 2008 végéig történő kivonását is, "meglehetősen távol esnek a valóságtól". Blair már a BBC tévé vasárnapi politikai magazinműsorában azt mondta, hogy a dél-iraki Bászra és a környező térség biztonságának megszilárdítását célzó katonai erőfeszítés sikerrel járt.

Tony Blair szerda délben az azonnali képviselői kérdések és miniszterelnöki válaszok szokásos szerdai alsóházi félóráján vesz részt, a hasonló horderejű bejelentések azonban általában nem ezen a fórumon szoktak elhangozni.

Közös cél az USA-val

Kedd éjszakai londoni értesülések szerint Blair már értesítette George Bush amerikai elnököt is a brit csapatkivonási tervekről. Bush a közelmúltban jelentette be, hogy 21 500 katonával növeli az Irakban állomásozó amerikai haderő létszámát. „Az Egyesült Államoknak ugyanaz a célja, a felelősséget át kell ruházni az iraki biztonsági erőkre, amivel csökkenthető az amerikai csapatok létszáma Irakban” – fogalmazott Gordon Johndroe fehér házi szóvivő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?