István, Vajk
17 °C
34 °C

Blair szerdán jelenti be az iraki csapatkivonást

2007.02.21. 10:07
Brit sajtóértesülések szerint Tony Blair brit kormányfő szerdán a parlament alsóházának képviselői előtt jelenti be, hogy még idén, két lépésben összesen 3000 katonát vonnak ki Irakból. A miniszterelnöki hivatal egyelőre nem cáfolta és nem erősítette meg a hírt. Valószínűtlen, hogy 2008-ig a teljes brit kontingens elhagyja Irakot.

Az Irakban állomásozó brit haderő majdnem felének hazahívását jelenti be Tony Blair brit kormányfő szerdán. A The Sun, a legnagyobb brit bulvárlap és a The Guardian, a legnagyobb baloldali brit napilap értesülései szerint Tony Blair az alsóházi képviselőknek jelenti be, hogy a jelenleg hétezer fős, Dél-Irakban állomásozó brit kontingensből májusig 1500-at, karácsonyig pedig összesen 3 ezret vonnak ki.

Ha az értesülésekben szereplő menetrend helytálló, a csapatkivonási program végén már nem Tony Blair lesz a brit kormányfő, Blair ugyanis már tavaly bejelentette, hogy még a kormányzó Munkáspárt idei őszi éves kongresszusa előtt távozik. Konkrét dátumról akkor sem esett szó.


Blair az iraki Basraban

Először a parlamentet tájékoztatja

A Downing Street-i kormányfői hivatal kedd este sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó a csapatkivonás bejelentéséről szóló értesüléseket. Blair szóvivője csak annyit mondott, a kormányfő akkor jár el helyesen, ha először a parlamentet tájékoztatja. A BBC-nek nyilatkozó források szerint az iraki brit haderő leépítésének ütemezését csak az lassíthatja le, ha romlani kezd a biztonsági helyzet Irakban.

A BBC kedd esti beszámolója szerint azonban azok az információk, melyek szerint a kormányfő bejelenti a teljes brit kontingens 2008 végéig történő kivonását is, "meglehetősen távol esnek a valóságtól". Blair már a BBC tévé vasárnapi politikai magazinműsorában azt mondta, hogy a dél-iraki Bászra és a környező térség biztonságának megszilárdítását célzó katonai erőfeszítés sikerrel járt.

Tony Blair szerda délben az azonnali képviselői kérdések és miniszterelnöki válaszok szokásos szerdai alsóházi félóráján vesz részt, a hasonló horderejű bejelentések azonban általában nem ezen a fórumon szoktak elhangozni.

Közös cél az USA-val

Kedd éjszakai londoni értesülések szerint Blair már értesítette George Bush amerikai elnököt is a brit csapatkivonási tervekről. Bush a közelmúltban jelentette be, hogy 21 500 katonával növeli az Irakban állomásozó amerikai haderő létszámát. „Az Egyesült Államoknak ugyanaz a célja, a felelősséget át kell ruházni az iraki biztonsági erőkre, amivel csökkenthető az amerikai csapatok létszáma Irakban” – fogalmazott Gordon Johndroe fehér házi szóvivő.