Klaudia
-4 °C
2 °C

Amerika újra beveti a bombázókat Irakban

2003.11.25. 17:14
Újra megjelentek Irak egén az amerikai légierő és a haditengerészet repülőgépei, és - mintha csak március lenne - hatalmas bombákat dobnak le, egyesek közülük elérik az 1000 kilogrammot. Az Apache helikopterek és az A-10 Thunderbolt - becenevén "varacskos disznó" - páncélosvadász-repülőgépek mindenütt tűz alá veszik célpontjaikat. Harckocsik gyalulnak laposra épületeket. Újra nagy erővel akarnak lesújtani az ellenségre, miután a kíméletesebb eszközök csődöt mondtak.
A washingtoni védelmi minisztérium általánosságban tartózkodik attól, hogy megváltozott taktikáról beszéljen. A Pentagon sokkal szívesebben használja az offenzíva kifejezést. Megszokott dolog, hogy a bevetési módokat a kihívásokhoz igazítjuk - szokták mondani. Egyre több amerikai tömegtájékoztatási eszköz ugyanakkor világos jelét látják annak, hogy az Egyesült Államok igen nagyot tévedett a hadi helyzet megítélésében.

Harminc légitámadás egy hét alatt

Az offenzívák olyan neveket viselnek, mint "Vaskalapács", "Ércvihar" és "Torkolattűz". Ezek közül a "kalapácsos" a legfeltűnőbb amerikai hadművelet. Bagdad térségében folyik, és Szaddám Huszein iraki diktátor bukása óta a legsúlyosabb bombázásokat az iraki fővárosnak tőle kellett elszenvednie.

Amerikai adatok szerint csupán a múlt héten mintegy 30 légitámadást hajtottak végre. Ehhez járult még a főleg a várostól délre fekvő területeken tüzérséggel és aknavetőkkel végrehajtott támadások sora. Szétvertek három gerillasejtet, megölték Szaddám 14 emberét, 104-et pedig foglyul ejtettek.

Elrettentés

A Pentagon szerint a hadműveletek során az amerikai titkosszolgálatnak a legújabb időkben szerzett megbízható értesüléseire támaszkodnak. Az elsődleges cél azoknak az épületeknek és létesítményeknek a szétzúzása, amelyeket gerillák és terroristák használnak támadások megtervezésére, robbanószerkezetek készítésére és rakéták kilövésére.

A támadásoknak azonban elrettentő hatásuk is van: aki le akar lőni egy amerikai helikoptert, többször is meg fogja gondolni, ha körülötte a területet romhalmazzá változatják az amerikai repülőgépek lövései - idézte nemrég Martin Dempseyt, a Bagdadért felelős 1. páncélos hadosztály parancsnokát a The Washington Post című amerikai napilap.

Furfangos, de nyomorúságos terroristák

A dandártábornok szerint az általános támadások alatt az amerikai fegyveres erők "hihetetlenül közel" kerültek az ellenséghez, és akárhányszor velük harcolnak, mindig győzedelmeskednek. "Ez az ellenség nincs nagyon jól kiképezve, s meglehet ugyan, hogy olykor furfangos, de összességében elég nyomorúságos csoport" - mondta.

A The Washington Post szerint a kulisszák mögött a valóságnak némileg megfelelőbben ítélik meg a helyzetet. Ezek szerint a Pengaton hivatalnokai is elismerik, hogy az amerikaiak erőteljes bombázásai és tüzérségi támadásai inkább jelképesnek, semmint igazán jelentékenynek mondhatók. Úgy hírlik: a legtöbb megtámadott épület a támadások időpontjában üresen állt, és "normális" ártatlan polgárokat jobban megijesztett a bomba- és golyózápor, mint gerillákat és terroristákat.

A legkevésbé sem aggódnak

Sok szakértő véleménye szerint az amerikaiaknak van egy döntő jelentőségű hátrányuk jelenlegi erőteljes hadjáratukban: ámbátor megsemmisítő túlerővel rendelkeznek, mégis kevés kézzelfogható célpontjuk van. Tény, hogy úgy tűnik: az iraki ellenállás viszonylag kis csoportokba szerveződött, és nem áttekinthető, kötött területen tevékenykedik. "Ők könnyebben megtalálnak bennünket, mint mi őket" - ismerte el a Pentagon egyik magas rangú hivatalnoka.

Irakban, a helyszínen továbbra is kedvezően ítélik meg a helyzetet. "A legkevésbé sem aggódunk. Mindig demonstráltuk, hogy az ellenséggel való minden összeütközéskor győzedelmeskedünk. Olyan ellenség ez itt, amely katonailag nem tud legyőzni bennünket" - jelentette ki Kimmitt.