Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Magyarországra is vonatkozik a tálibok bosszúja

2001.09.25. 08:56
Mindenkinek számolnia kell a tálibok bosszújával, aki megtámadja Afganisztánt, vagy segíti a támadókat - jelentette ki kedden az Afganisztán nagy részét uraló fanatikus muzulmán mozgalom védelmi minisztériumának egy illetékese az al-Dzsazira televízióban. Így Magyarország is veszélybe kerülhet, hiszen hétfő este a parlament úgy döntött, hogy használhatják légterünket az amerikaiak egy Afganisztán-ellenes háborúban.
Afganisztán korábban csak szomszédait fenyegette meg azzal, hogy megtámadja őket, ha segítséget nyújtanak az USA-nak egy esetleges háborúban. Elsősorban Pakisztánt fenyegette ez a veszély, ám a politikai vezetés úgy döntött, nem hátrálnak meg, s minden erejükkel azon lesznek, hogy az Amerikai Egyesült Államok felszámolja a terrorizmust. Az MTI úgy tudja, hogy a tálibok kedden már változtattak a fenyegetésükön, s kijelentették, hogy minden olyan országnak számolnia kell a bosszújukkal, aki megtámadja Afganisztánt, illetve segíti a támadókat. Ezt a fanatikus muzulmán mozgalom védelmi tárca illetékese jelentette be.

Ezért Magyarország is tarthat a tálibok bosszújától, hiszen a parlament hétfő este 275 igen szavazattal rábólintott arra, hogy egy esetleges terroristaellenes harcban az USA használhatja légterünket.

Szaúd-Arábia viszont kijelentette, hogy megszakít minden kapcsolatot a tálibokkal. Kormányuk hangsúlyozta, hogy azért döntöttek így, mert a tálib kormány továbbra is menedéket nyújt bűnözőknek és terroristáknak, jóllehet a rijádi vezetés megpróbálta meggyőzni Kabult, hogy hagyjon fel ezzel a gyakorlattal.

A világ országai közül csak Pakisztán, az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia ismerte el korábban törvényesnek a tálib kormányzatot. Az Egyesült Arab Emírségek szombaton döntött úgy, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait a tálib kormánnyal. Pakisztán hétfőn hazarendelte kabuli nagykövetségének személyzetét, de nem hozott döntést a kapcsolatok megszakításáról.