Mátyás
-6 °C
1 °C

Százezreket mozgósítanak a tálibok

2001.09.24. 12:21
Mintegy háromszázezer embert mozgósítanak a tálibok az amerikaiak elleni szent háborúra. A döntés azután született, hogy az ellenzéki Északi Szövetség hadereje stratégiai sikereket ért el hétvégén a tálibok által ellenőrzött területeken.
A tálibok 300 ezer embert mozgósítását határozták el az Egyesült Államok elleni "szent háborúra"- adta hírül a BBC, az AFP francia hírügynökségre hivatkozva. A hírt Obaidollah Ahund molla, a tálibok védelmi minisztere közölte. Olyan harcosokat hívtak be a hadseregbe, "akiknek már van tapasztalatuk a dzsihádban" - hangsúlyozza a minisztérium közleménye. A mozgósított személyeket a fővárosba, a határokra és más fontos körzetekbe irányítják.

Ellenzéki előrenyomulás az északi területeken

Eközben az afgán ellenzéki Északi Szövetség heves harcokban elfoglalta a stratégiai szempontból kulcsfontosságúnak tartott Mazari-Sariftól 100 km-re délre elterülő Szári-Bazárt- jelentette az AIP afgán iszlám hírügynökség egy kabuli szóvivőre hivatkozva. A harcok mindkét oldalon követeltek áldozatokat, ám pontos számról nem érkezett jelentés. Az AIP szerint az Északi Szövetség vezette független erők három északi tartományban indítottak új támadásokat, és Zari körzetét el is foglaltak a táliboktól.

Ki lép Maszud helyére?

A tálibellenes afganisztáni erők karizmatikus katonai parancsnoka, Ahmed Sah Maszud nemrégiben öngyilkos merénylet áldozata lett. Rásid Dosztum tábornok törökországi önkéntes száműzetéséből most visszatért Afganisztánba, és át akarja venni a tálibilellenes mozgalom katonai vezetőjének szerepét. Az Északi Szövetségnek Törökország széles körű anyagi és hírszerzési támogatást ígért. Az ellenzéki erőket emellett támogatja az orosz és az indiai kormányzat is.

Nincsenek britek Afganisztánban?

Az afgán ellenzéki erők hétfőn tagadták azokat az értesüléseket, melyek szerint brit kommandók tevékenykednek Afganisztánban a tálibok ellen tervezett amerikai támadás előőrseként -adta hírül az MTI. Egy ellenzéki szóvivő az AFP-nek kijelentette: határozottan cáfolja a brit jelenlétet. Szerinte mintegy száz külföldi újságírót nézhettek kommandósoknak.

Sunday Times vasárnap arról számolt be, hogy pénteken sebesültek nélküli összecsapás zajlott le Kabul környékén brit különleges alakulatok és a tálibok között. A lap internetes oldala katonai forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a brit légierő különleges osztaga, az SAS "megijesztett" egy tálib őrséget, amely előbb vaktában tüzelni kezdett, majd elmenekült. Az The Observer szerint a flotta kommandósai, az SBS is részt vesznek az akcióban, összesen 750-en vannak riadókészültségben.