Konrád
8 °C
26 °C

Folytatódó zavargások Észak-Angliában

2001.07.10. 07:20
Újabb tíz rendbontót tartóztattak le az észak-angliai Bradford városában harmadik napja tartó faji zavarásokban. Szemtanúk szerint nem reményüket vesztett fiatalok rendbontásáról van szó, hanem a rendőrök tesztelése folyik az utcákon.
A szórványos rendbontások egyik helyszínén, Ravenscliffe negyedben keddre virradóra mintegy másfél órán keresztül küzdöttek egymással a rendőrök és fehér fiatalok mintegy 60 fős csoportja. A rendbontók téglákkal és üvegekkel hajigálták meg a rendfenntartókat felgyújtottak egy autót, állítólag amiatt, hogy híre kelt ázsiai fiatalok készülnek a túlnyomórészt fehérek által lakott körzetbe vonulni - jelentette az MTI.

A BBC arról tudósított, hogy szemtanúk szerint nem olyan - a társadalom perifériáira szorult fiatalok gerjesztette - összecsapásokról van szó, mint a korábbi faji zavargások esetében Oldhamben és Burnley-ben. A fiatalok tesztelni akarják a rendőröket, hogy meddig mehetnek el a rendbontásban - állítják helyiek.

Sorrendben a harmadik éjszakát zavarták meg faji eredetű zavargások az észak-angliai városban. A legsúlyosabb összetűzés vasárnapra virradóra volt, akkor 120 rendőr megsebesült és harminchat személyt őrizetbe vettek.

Mindeközben csütörtökön lát majd napvilágot az a - feszültség fokozódása előtt készített - jelentés, amely szerint Bradfordban komoly etnikai ellentétek tapasztalhatók és szegregáció, faji elkülönülés alakult ki az ázsiai bevándorlók és a fehérek között.