Rakétái megsemmisítésére szólítja Irakot Blix

2003.02.21. 15:36
Iraknak meg kell semmisítenie al-Szamud rakétáit. Hans Blix várhatóan pénteken szólítja fel Huszeint az ENSZ által megengedetnél nagyobb hatótávolságú fegyverek elpusztítására. Ha Irak ellenszegül, egyértelmű okot szolgál a háborúra.
Egyértelműen megsértik az ENSZ határozatait Irak al-Szamud rakétái, ezért azok megsemmisítésére szólítja fel az országot Hans Blix, a világszervezet fő fegyverzetellenőre. Blix várhatóan még pénteken levélben fordul követelésével Szaddám Huszeinhez - mondta el az AP-nek Ewen Buchanan, a főellenőr szóvivője. Egyelőre nem tudni, hogy Blix követeli-e az irakiak birtokában lévő 380 rakétahajtómű megsemmisítését is.

Irak tagad

Az ENSZ határozatait megsértő, a megengedett 150 kilométeres hatótávolságot kétszeresen is meghaladó al-Szamud rakétákról Blix közvetlenül február 14-i, a vártnál enyhébb hangnemű beszámolója előtt tett jelentést. Az azóta elvégzett vizsgálatok megállapításai szerint a rakéták valóban nagyobb hatótávolságúak a megengedettnél.

Irak állítása szerint ennek oka, hogy azokat robbanófejek és irányítórendszer nélkül tesztelték, így azok könnyebbek voltak - ez azonban nem magyarázhatja, hogy a 150 kilométeres hatótávolságú rakéta egy esetben 190 kilométerrel messzebbre szállt. "Ne higgyenek a jelentésekben leírtaknak, jöjjenek el Irakba és győződjenek meg róla, hogy a rakéták hatótávolsága nem haladja meg a 150 kilométert" - reagált vizsgálat megállapításaira foglaltakra Mohamed Alduri, Huszein ENSZ-nagykövete.

Ha elpusztítják védtelenül maradhatnak

A főellenőr felszólítása komoly dilemma elé állíthatja Irakot, ugyanis az al-Szamudok megsemmisítésével egyik hatékony fegyverét veszítheti el az amerikai katonai csapás küszöbén.

Ha nem, háború lesz

Amennyiben azonban nem teljesíti Blix követeléseit, Irak megsérti az ENSZ határozatait, egyértelmű okot adva ezzel a katonai akció megkezdésére. A határozatszegést az amerikaiak már a jövő héten benyújtani tervezett biztonsági tanácsi határozati javaslatukban megállapítanák. Ugyan a javaslatot már a jövő héten benyújthatják, Jeremy Greenstock brit ENSZ-nagykövet szerint annak elfogadására csak Blix és Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetőjének március 7-én esedékes harmadik jelentése után kerülne sor.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás