Rumsfeld: Készen állunk a háborúra

2003.02.21. 11:49
Elegendő amerikai katona tartózkodik Irak közelében a támadás megindításához - jelentette be Donald Rumsfeld. Az Egyesült Államok a jövő héten terjeszti a Biztonsági Tanács elé a konfliktussal kapcsolatos újabb határozati javaslat tervezetét. Az amerikai készülődést már csak Törökország hátráltatja, Abdullah Gül kormányfő pénteken dönti el, átengedi-e országa területét az amerikaiaknak, 26 milliárd dollárért cserébe.
Az Egyesült Államok hadserege készen áll Irak megtámadására - jelentette be Donald Rumsfeld védelmi miniszter. Mint mondta, az amerikai és szövetséges csapatok létszáma már "elégséges" az akció megindításához. A miniszter nem nyilatkozott a csapatok létszámáról, az Egyesült Államok és Nagy Britannia eddig több mint százötvenezer katonát küldött az öböl térségébe - írja a BBC.

Folytatódó csapatépítések

Kattintson a nagyításhoz! "Elértük azt a pontot, amikor az elnök döntésére támadhatunk" - jelentette ki a Rumsfeld. A csapattelepítések a miniszteri bejelentés ellenére folytatódnak, jelenleg mintegy harmincezer katona és további hadfelszerelés tart a Perzsa-öböl térségébe.

ENSZ-határozat március elején?

Az amerikaiak a jövő héten, a londoni Times értesülései szerint hétfőn nyújtanák be a Biztonsági Tanácsnak az Irakkal kapcsolatos második határozat tervezetét. Az új tervezet feltehetően nem tartalmaz majd direkt utalást a háborúra, csak az 1441. számú határozatban említett "komoly következmények" betartatását sürgetné. A Times értesülései szerint a javaslatot március 7-én tárgyalhatja a BT.

Oroszország iraki olajmezőket venne
Oroszország még az egyre valószínűbb iraki háború előtt új olajmező-kitermelési szerződéseket akar kicsikarni Bagdadtól. Orosz ipari források szerint Igor Juszufov energiaügyi miniszter a következő napokban titkos látogatást tervez Irakban, hogy rávegye Bagdadot újabb kitermelési szerződések megkötésére a nyugat-qurnai olajmezőre, orosz cégekkel. Juszofov azt reméli, hogy útja során kisebb mezők kitermelési koncesszióit is megkaphatja Bagdadtól. Ipari források szerint az orosz cégek a nemzetközi jog paragrafusait is segítségül hívják szerződéseik védelmében, mivel nekik van a legtöbb vesztenivalójuk Irakban, ha egy új kormány az amerikai, francia és brit olajcégeket részesítené előnyben a kitermeléseknél. Irak nyersolajtartalékait Szaúd-Arábia után a világon a másodiknak feltételezik.
A BBC-nek nyilatkozó Colin Powell amerikai külügyminiszter szerint ugyanis nincs szükség "újabb" felhatalmazásra, mivel azt a BT által egyhangúan elfogadott 1441. számú határozat is tartalmazza. A határozat-tervezet szövege az iraki együttműködési készség hiányát emeli majd ki - mondta Powell a hírügynökségnek.

Törökország pénteken dönt

Az amerikai háborús készülődést hátráltatja, hogy továbbra sem született megállapodás az ország területének átengedése fejében Törökországnak nyújtandó segélyekről. Abdullah Gül török miniszterelnök várhatóan pénteken jelenti be, hogy országa elfogadja-e a kompenzációként felajánlott 26 milliárdos segélycsomagot. Amennyiben elutasítja a javaslatot, az Egyesült Államok haditervei átdolgozására kényszerülhet.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás