Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Törökország 32 milliárdért ad zöld utat az amerikaiaknak

2003.02.19. 17:18
Továbbra sem járult hozzá Törökország ahhoz az amerikai kéréshez, hogy a hadsereg az ország területéről szárazföldi támadást intézhessen Irak ellen. A beleegyezésért cserébe a törökök 32 milliárd dollárt kérnek, Amerika 26 milliárdot adna. Pedig a csapatok hadfelszerelése már úton van.
Nem sikerült megállapodnia az Egyesült Államoknak Törökországgal arról, hogy az amerikai hadsereg támadást indíthasson Irak ellen az ország területéről. Törökország 32 milliárd dolláros segélycsomagot kér beleegyezése fejében, az amerikaiak azonban nem adnának 26 milliárdnál többet. Törökország a segélycsomag elfogadásáig nem kíván dönteni a kérdésben, ezért elhalasztotta a kérdés parlamenti tárgyalását.

Az államfő vétózna

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy keddi bejelentése szerint Ahmet Necdet Sezer török államfő akár meg is vétózhatja a parlamenti hozzájárulást. Mivel az amerikai gyalogság hadieszközeit már behajózták és útnak indították, Washington sietteti a döntést.

Bár Abdullatif Sener kormányfő szerint "még nem materializálódott a megállapodás kerete", a helyzet azonban hamarosan megváltozhat. "Órákon, vagy akár perceken belül is bekövetkezhetnek új fejlemények" - mondta az AP-nek.

Elfogadták a közös védelem terveit

Kedvező irányba befolyásolhatja Törökország véleményét, hogy a NATO védelmi tervező bizottsága vasárnapi elvi beleegyezése után szerdán elfogadta a Törökországnak nyújtott katonai védelem konkrét terveit is. A katonai szövetség légvédelmi rakétákat, légtérfigyelő AWACS repülőgépeket és vegyvédelmi alakulatokat küld az Irakkal szomszédos országba.

Az amerikai haditervek szempontjából létfontosságú a török hozzájárulás, az elképzelések szerint negyvenezer katonájuk támadna Bagdad irányába az észak-iraki kurdok támogatásával. Eközben dél felől is megindulna a támadás, Kuvaitból százezres sereg indulna észak felé, harapófogóba zárva ezzel a fővárost.

A százezres sereg már készen áll

A Kuvaitban állomásozó csapatok a szárazföldi hadműveleteket irányító David McKieman vezérőrnagy keddi bejelentése szerint "készen állnak" a támadásra. "Már csak a parancsra várunk" - mondta el a parancsnok a CNN-nek. McKieman szerint a készültséget akár hónapokig is képesek fenntartani.

A védelmi minisztérium ennek ellenére újabb huszonnyolcezer katonát indít útnak a Perzsa-öböl térségébe. Az Irak közvetlen térségében állomásozó csapatok létszáma ezzel már kétszázezer főre duzzad. Feltételezések szerint az amerikaiak kétszázötvenezres sereggel támadhatnak Irakra.