A hadsereg kész Irak megtámadására

2003.01.22. 20:08
A Perzsa-öböl térségében állomásozó amerikai csapatok készen állnak Irak megtámadására - jelentette ki az amerikai vezérkari főnök. Ha Bush mégis időt adna az ellenőröknek, a hadsereg akár hónapokig is készenlétben állhat. A térségbe látogat a hadműveleteket levezénylő Tommy Franks tábornok.
"Készen állunk Irak megtámadására" - jelentette ki Richard Myers, a vezérkari főnökök tanácsának elnöke az AP-nek. Amennyiben George W. Bush amerikai elnök több időt enged az ellenőrzéseknek, a Perzsa-öböl térségében állomásozó haderő képes akár hónapokon keresztül készenlétben állni a támadásra - mondta.

Váltott műszakban

Kattintson a nagyításhoz! A Pentagon folyamatosan cserélheti a térségben állomásozó állományt, ha ez kell a készenlét fenntartásához - nyilatkozta a vezérkari főnök az AP-nek. A hadügyminisztérium időközben újabb húszezer nemzeti gárdistát mozgósított, így a múlt hét óta már 78 906-an állnak készenlétben - írja az Ap.

Fokozott jelenlét

Myers elégedett a mozgósítás ütemével, bár részleteket nem kívánt elárulni. A haditengerészet szerdán megduplázta az öbölben állomásozó repülőgép-hordozóinak számát, Donald Rumsfeld védelmi miniszter is további csapatok küldését fontolgatja.

A hadműveleteket irányító Tommy Franks tábornok kedd éjszaka egy hetes kőrútra indult az öböl térségébe. A központi parancsnokság biztonsági okokból nem kívánt részletekkel szolgálni az úttal kapcsolatban - írja az AP. Legutóbbi látogatásakor, decemberben Franks egy komputer-szimulációs hadgyakorlaton vett részt Katarban.

Bush óva intett
Az amerikai elnök szerdán óva intette az iraki hadsereget attól, hogy tömegpusztító fegyvert vessen be amerikai katonák vagy saját lakossága ellen. St. Louis-ban mondott beszédében George Bush kijelentette: az iraki katonák és tisztek jobban teszik, ha nem engedelmeskednek Szaddám Huszein elnök vagy bármelyik minisztere parancsának, amely esetleg tömegpusztító fegyver használatára utasítja őket. "Ha mégis így tennének, Irak felszabadítása után háborús bűnösként fogunk velük bánni, bíróság elé állítjuk és elítéljük őket" - hangoztatta az amerikai elnök.


  • Hírek
  • Megtakarítás