Piroska
-1 °C
5 °C

Katarban várja a háborút az amerikai vezérkar

2003.01.08. 09:12
A napokban Irak térségébe települhet az amerikai hadsereg központi parancsnoksága. Bár a politikai vezetés tagadja, hogy küszöbön áll a háború, a vezérkar ugrásra kész. A katari bázison már decemberben megtartották a háború főpróbáját, most már előadásra készülnek.
A háború ugyan a politikai vezetők nyilatkozatai szerint még nem elkerülhetetlen, az amerikai hadsereg vezérkara mindenesetre már a napokban a Perzsa-öböl térségébe költözik - jelentette az AP. Hivatalosan még nem születet döntés a katonai akciók megkezdéséről, a hadsereg vezetése minden eshetőségre felkészülve már most az ellenség és a harci cselekmények közelében kíván lenni.

Háború felhatalmazással vagy anélkül

Kattintson a nagyításhoz! A napokban jelentősen felgyorsult az Irak elleni katonai csapás előkészítése, a háború valószínűségét jelzi, hogy a Bush-kormányzat politikáját teljes egészében támogató Nagy-Britannia mellett Franciaország is készültségbe helyezte hadseregét. A franciák azonban, a britekhez hasonlóan, továbbra is ragaszkodnak az ENSZ Biztonsági Tanácsának újabb határozatához a tényleges hadműveletek megkezdése előtt. Az Egyesült Államok többször is hangsúlyozta, hogy amennyiben Irak megsérti az ENSZ BT 1441. számú határozatát, azt elégséges indoknak tartja ahhoz, hogy a világszervezet további felhatalmazása nélkül katonai büntetőakciót kezdjen.

A vezérkar ugrásra kész

Az amerikai hadsereg központi parancsnoksága az AP értesülései szerint legkésőbb január végéig Katarba települ át. A hadsereg déli parancsnoksága december végén számítógépes szimulációs hadgyakorlatot tartott ezer stratégiai tervező részvételével az asz-Szajlijah katonai bázison. Több vezérkari tiszt elmondása szerint a mostani mozgósítás nagyjából ugyanezt az ezer stratégát érinti. A központi parancsnokság átköltöztetése része a hadsereg gyorsított felkészítésének, mondta el az AP-nek egy neve elhallgatását kérő vezérkari tiszt.

"Tovább folytatjuk az öböl térségében állomásozó csapatok frissítését" - mondta el az AP-nek Jim Wilkinson, a központi vezérkar stratégiai kommunikációs részlegének igazgatója. A vezető nem kívánt további részletekkel szolgálni.

A főpróba már megvolt

Az asz-Szajlijah felszerelését már decemberben kipróbálták egy hadgyakorlaton. A gyakorlatot már akkor több elemző a háború főpróbájának tartotta. Tommy Franks tábornok, az iraki térségért is felelős déli hadseregcsoport főparancsnoka egyelőre még nem költözik át a parancsnoki posztra, a bázist helyettese irányítja megérkezéséig - jelentette az AP.