Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Nagy-Britannia is mozgósít Irak ellen

2003.01.07. 12:25
Nagy-Britannia tartalékosait mozgósítja Irak megtámadására, az Egyesült Államok kétszázötvenezres haderőt telepít a Perzsa-öböl térségébe. Még az egyoldalú katonai akciót elutasító Franciaország is készültségbe helyezte csapatait. Bár a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrei egyelőre még nem találtak bizonyítékot az iraki atomfegyverprogramra, a háború elkerülhetetlennek látszik. Pedig az angol felsőház vezetője és a brit külügyminiszter is bízik a válság békés rendezésében.
Több ezer tartalékos mozgósítását tervezi Irak ellen Nagy-Britannia - értesült a BBC. A tervet várhatóan még kedden bejelenti Geoff Hoon védelmi miniszter a parlament alsóházában. A hírügynökség értesülései szerint a Királyi Haditengerészet speciális egységei az Ark Royal hadihajó vezetésével bármelyik pillanatban elindulhatnak a Perzsa-öböl térségébe. Hoon emellett várhatóan bejelenti az Ocean helikopter-anyahajó konfliktusövezetbe indítását és hétezer tartalékos mozgósítását is.

Tömegpusztító fegyverekhez juthatnak a terroristák

A mozgósítás bejelentésével egy időben Tony Blair miniszterelnök a brit nagyköveti karral tart megbeszélést. A miniszterelnök tervezet beszéde szerint "bármilyen engedékenység az iraki tömegpusztító fegyverek elleni küzdelemben keserves következményekkel járhat" - írja a BBC. Blair szerint a terroristák rövid időn belül tömegpusztító fegyverekkel rendelkezhetnek. "Legalapvetőbb nemzeti érdekünk, hogy az Egyesült Államok legközelebbi szövetségesei maradjunk" - mondta a miniszterelnök, hűségesküt téve mintegy George W. Bush iraki politikája mellett.

Még nincs bizonyíték az atomfegyverprogramra

Kattintson a nagyításhoz! "Nem vagyunk biztosak Irak nukleáris képességeiben" - jelentette ki Mohamed el-Baradei hétfői sajtótájékoztatóján. A britek és az amerikaiak kardcsörtetése ellenére a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) elnöke szerint semmi határozottat nem lehet kijelenteni az iraki atomfegyverprogramról. "Még nem találtuk meg a füstölgő fegyvert" - mondta el az AP-nek Melissa Fleming, a NAÜ szóvivője. Egyelőre még az irakiak 12 ezer oldalas vallomásának atomfegyvergyártásra vonatkozó 2400 oldalán sem találtak utalást arra, hogy az irakiak hazudtak volna, bár Fleming szerint "még korai lenne bármit is kijelenteni".

Leszerelnek, vagy Husszein lelép

A háborús készülődés nyilvánvaló jelei ellenére Lord Irvine lordkancellár is bízik a békés rendezésben. "Két lehetőség is van a békés megoldásra: Irak vagy önkéntes leszerelésbe kezd, vagy Szaddam Husszein lelép" - nyilatkozta Irvine a BBC rádiójának. Hasonló álláspontot képviselt hétfőn Jack Straw külügyminiszter is. Straw korábban is engedékenyebben beszélt Irakról, és továbbra is elkerülhetőnek tartja a háborút. Hétfő nyilatkozata szerint a konfliktus esélye csökkent januárban, jelenleg "csak negyven százalék esélye van a háborúnak".

Iraki erőfitogtatás
Nagyszabású katonai parádét tartottak kedden Irakban, hogy az iraki hadsereg elszántságát bizonyítsák egy amerikai támadás esetére. Több ezer férfi és nő, az úgynevezett Jeruzsálem Hadsereg tagjai vonultak végig kalasnyikovokkal a kezükben a Bagdadtól 40 kilométerre fekvő Bakuba városban, egy nappal azt követően, hogy Szaddám Huszein iraki elnök televíziós beszédében kijelentette, hogy országa készen áll az amerikai katonai akció visszaverésére. Az önkéntesekből toborzott Jeruzsálem hadsereg iraki állítás szerint hétmillió fegyverest számlál. "Ezek a fegyverek egyértelműen azt üzenik George Bush számára: minden férfi és nő készen áll arra, hogy az iraki föld minden négyzetcentiméteréért megküzdjön az amerikaiakkal" - mondta a Baasz Párt egyik illetékese a díszszemlén. Az önkéntesek, csakúgy, mint minden iraki, készen áll a mártíromságra - tette hozzá.
Amerika mozgósít

"A helyzet azonban napról-napra változik" - mondta Straw, hozzátéve, hogy a konfliktus eszkalálódása előtt Nagy-Britannia feltétlenül az ENSZ Biztonsági Tanácsának újabb állásfoglalását kéri. Az Egyesült Államok korábban többször is egyértelművé tette, hogy akár az ENSZ további felhatalmazása nélkül is kész háborút indítani Husszein diktatúrája ellen. A Pentagon ennek megfelelően újabb mozgósításokba kezdett, a védelmi minisztérium tervei szerint kétszázötvenezres haderőt telepít a konfliktusövezetbe.

Hétfőn tengerészgyalogosok és katonák ezrei indultak útnak, hogy csatlakozzanak a Perzsa-öböl térségében állomásozó ötvenezer társukhoz. "Aggódom, de büszke vagyok" - nyilatkozta az AP-nek K. C. Lindberg, miután elbúcsúzott 23 éves tengerész fiától. "Hiányozni fog, és azt sem tudjuk mi vár rá. Viszont azért megy oda, hogy megvédjen minket" - mondta.

Franciaország is készen áll a harcra

Katonáiknak készen kell állniuk arra, hogy új hadszintereken is bevessük őket - jelentette ki Jacques Chirac francia államfő. Chirac kijelentése egyértelműen Irakra utal, ahol a francia katonák az elefántcsontparti akció után újból szerepet kaphatnak. Ez egyben az egyoldalú katonai akciót eddig egyértelműen elutasító Franciaország legegyértelműbb állásfoglalása az Egyesült Államok politikája mellett. Mint az államfő mondta, Franciaország kiemelten figyeli, hogy Irak betartja-e az ENSZ 1441. számú határozatának kötelezetségeit.