Atombombagyártásra készült Irak?

2002.12.02. 16:31
A kisebb bűnök beismerésével az amerikaiak háborút előkészítő politikáját akarják megnehezíteni - véli a CIA volt elemzője, az irakiak legfrissebb beismerésére reagálva. Husszeinék immár bevallottan alumíniumcsöveket próbáltak vásárolni. Bár a csöveket általában urándúsításra használják, az irakiak olyan csöveket rendeltek, amiket nem lehet atombomba-gyártáshoz használni.
Irak elismerte, hogy az atomfegyverek előállításához nélkülözhetetlen alumíniumcsöveket próbált beszerezni, bár állítása szerint csak hagyományos fegyverzet gyártásához használta volna azokat. Az ENSZ fegyverzetellenőreinek nyilatkozó iraki vezetők emellett azt is elmondták, hogy az üzlet végül meghiúsult.

Nem dúsítottak

Az Egyesült Államok még a Biztonsági Tanács 1441. számú, az iraki fegyverzetellenőrzések újrakezdéséről döntő határozatának meghozatala előtt vádolta meg Husszein rezsimjét az atomfegyverek gyártásához szükséges eszközök beszerzésével. Irak a beismeréssel egyidőben a csövek technikai adatairól is részletekkel szolgált, tagadták azonban, hogy azokat urán dúsítására használták volna - írja a CNN.

Taktikáznak

"Azt állítják, hogy megsértették a fegyverembargót, ami kevésbé súlyos, mintha nukleáris fegyvereket gyártottak volna" - nyilatkozta a CNN-nek Ken Pollack, a CIA volt elemzője. Véleménye szerint az irakiak nyilvánvalóan a kisebb bűnök beismerésével az amerikaiak háborús szövetségkeresését kívánják megnehezíteni.

Fegyverszakértők szerint, ha az alumíniumcsövek adatai megfelelnek az irakiak állításának, akkor azokat valóban nem lehetett atomfegyvergyártáshoz használni. Iraknak december 8-ig kellene részletesen beszámolnia tömegpusztító fegyverprogramjairól. Lehetséges azonban, hogy a diktatúra haladékot tud kiharcolni ez ügyben.

Haladékot kérnek

Felvetések szerint ugyanis Iraknak "egy kis időre még szüksége van" ahhoz, hogy a fegyverprogramok nem katonai részleteiről is beszámolhasson. "Úgy gondolom, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa megadja a szükséges haladékot, ha az irakiak kérvényben fordulnak Hans Blixhez, a fegyverzetellenőrök vezetőjéhez" - nyilatkozta a CNN-nek az ellenőrzések másik vezetője, Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője.  • Hírek
  • Bankszámla