Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Parasztokra bízzák a vegyi fegyvereket Irakban?

2002.11.29. 17:56
Brit hírszerzési értesülések szerint iraki illetékesek megkezdték az iraki tömegpusztító fegyverkezési programokkal kapcsolatos dokumentumok és más anyagok elrejtését azután, hogy az iraki vezetés a fegyvereket létfontosságúnak nyilvánította a rendszer biztonsága szempontjából. A dokumentum szerint a parasztok arra kaptak utasítást, hogy a növényvédő szerek közé dugják a mérgező anyagokat.
A fegyverprogramokban részt vevő tudósokat, a hadsereg tisztjeit, köztisztviselőket, a Baath párt illetékeseit arra utasították, hogy otthonaikban rejtsék el a dokumentumokat, ássák el a vegyi anyagokat. A parasztok arra kaptak utasítást, hogy a növényvédő szerek közé dugják a mérgező anyagokat. Arra figyelmezettek mindenkit, hogy súlyos büntetés jár azért, ha nem sikerül elrejteni az ENSZ ellenőrei elől a vegyi és biológiai alapanyagokat - adta hírül pénteken a The Times és a The Independent című lap a brit kormány számára készült, Irakból származó hírszerzési adatokat értékelő jelentésre hivatkozva.

Blair kötelezettségeire emlékezteti az irakiakat

A brit hírszerzés értesülései szerint a bagdadi legfelső vezetésben folyt vita nyomán az a nézet alakult ki, hogy a vegyi és a biológiai fegyverek megtartása létfontosságú nemcsak Irak regionális hatalmának, hanem a belső elnyomásnak a fenntartására. A jelentés készítői úgy vélik, hogy Szaddám Huszein iraki vezető egy olyan stratégiát fejlesztett ki, amelynek keretében az irakiak megpróbálják elvonni az ENSZ-ellenőrök figyelmét azzal, hogy felajánlják a "kettős célú" létesítmények ellenőrzését, amellyel Irak bizonyíthatja ártatlanságát.

Tony Blair kormányfő ezért mérlegeli, hogy valamilyen formában emlékeztesse az iraki embereket arra, ugyanazok a kötelezettségek terhelik őket, mint vezetőiket az ENSZ-ellenőrökkel való nyitottság tekintetében - írta brit kormányforrásokra hivatkozva a The Times.

A rendszeren megjelentek a repedés jelei

A jelentés készítői felfedik azt is, hogy Irakban teljesen más hangulat uralkodik, mint az 1991. évi öbölháború előtt. Belső ellenzékétől aggódva Szaddám Huszein közvélemény-kutatást végeztetett valamennyi iraki nagyvárosban. A felmérés azt mutatta, hogy az embereket erősen foglalkoztatja a Szaddám Huszein utáni időszak, mérlegelik, javulna-e életszínvonaluk Szaddám távozása esetén. Az ilyen gondolatok ellensúlyozására a rendszer azt terjeszti, hogy Szaddám Huszein távozása után sem fogják feloldani az ENSZ-szankcióit. Az emberek attól is tartanak, hogy egy rendszerváltás esetén Irak kettészakad.

Erősítendő a tisztségviselők lojalitását, az iraki elnök gépkocsikat kezdett el osztogatni, a magas rangú illetékeseket Toyotákkal, az alacsonyabb rangúkat Kiákkal látják el. Az iraki hadseregben bevezették, hogy három havonta átvilágítás alá vetik a katonákat és azok hozzátartozóit. A jelentés készítőinek általános véleménye szerint a rendszeren ugyan megjelentek a repedés jelei, de azoknak kevés hatásuk van Szaddám Huszein elnök személyére.