Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Parasztokra bízzák a vegyi fegyvereket Irakban?

2002.11.29. 17:56
Brit hírszerzési értesülések szerint iraki illetékesek megkezdték az iraki tömegpusztító fegyverkezési programokkal kapcsolatos dokumentumok és más anyagok elrejtését azután, hogy az iraki vezetés a fegyvereket létfontosságúnak nyilvánította a rendszer biztonsága szempontjából. A dokumentum szerint a parasztok arra kaptak utasítást, hogy a növényvédő szerek közé dugják a mérgező anyagokat.
A fegyverprogramokban részt vevő tudósokat, a hadsereg tisztjeit, köztisztviselőket, a Baath párt illetékeseit arra utasították, hogy otthonaikban rejtsék el a dokumentumokat, ássák el a vegyi anyagokat. A parasztok arra kaptak utasítást, hogy a növényvédő szerek közé dugják a mérgező anyagokat. Arra figyelmezettek mindenkit, hogy súlyos büntetés jár azért, ha nem sikerül elrejteni az ENSZ ellenőrei elől a vegyi és biológiai alapanyagokat - adta hírül pénteken a The Times és a The Independent című lap a brit kormány számára készült, Irakból származó hírszerzési adatokat értékelő jelentésre hivatkozva.

Blair kötelezettségeire emlékezteti az irakiakat

A brit hírszerzés értesülései szerint a bagdadi legfelső vezetésben folyt vita nyomán az a nézet alakult ki, hogy a vegyi és a biológiai fegyverek megtartása létfontosságú nemcsak Irak regionális hatalmának, hanem a belső elnyomásnak a fenntartására. A jelentés készítői úgy vélik, hogy Szaddám Huszein iraki vezető egy olyan stratégiát fejlesztett ki, amelynek keretében az irakiak megpróbálják elvonni az ENSZ-ellenőrök figyelmét azzal, hogy felajánlják a "kettős célú" létesítmények ellenőrzését, amellyel Irak bizonyíthatja ártatlanságát.

Tony Blair kormányfő ezért mérlegeli, hogy valamilyen formában emlékeztesse az iraki embereket arra, ugyanazok a kötelezettségek terhelik őket, mint vezetőiket az ENSZ-ellenőrökkel való nyitottság tekintetében - írta brit kormányforrásokra hivatkozva a The Times.

A rendszeren megjelentek a repedés jelei

A jelentés készítői felfedik azt is, hogy Irakban teljesen más hangulat uralkodik, mint az 1991. évi öbölháború előtt. Belső ellenzékétől aggódva Szaddám Huszein közvélemény-kutatást végeztetett valamennyi iraki nagyvárosban. A felmérés azt mutatta, hogy az embereket erősen foglalkoztatja a Szaddám Huszein utáni időszak, mérlegelik, javulna-e életszínvonaluk Szaddám távozása esetén. Az ilyen gondolatok ellensúlyozására a rendszer azt terjeszti, hogy Szaddám Huszein távozása után sem fogják feloldani az ENSZ-szankcióit. Az emberek attól is tartanak, hogy egy rendszerváltás esetén Irak kettészakad.

Erősítendő a tisztségviselők lojalitását, az iraki elnök gépkocsikat kezdett el osztogatni, a magas rangú illetékeseket Toyotákkal, az alacsonyabb rangúkat Kiákkal látják el. Az iraki hadseregben bevezették, hogy három havonta átvilágítás alá vetik a katonákat és azok hozzátartozóit. A jelentés készítőinek általános véleménye szerint a rendszeren ugyan megjelentek a repedés jelei, de azoknak kevés hatásuk van Szaddám Huszein elnök személyére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!