Piroska
3 °C
4 °C

Az Atomenergia Hivatal magyar szakértőt kért Irakba

2002.11.26. 16:08
Magyar nukleáris szakértő is jelentkezett az iraki fegyverzetellenőrző ENSZ-akcióba. A Nemzetközi Atomenergia Hivatal kérte fel hazánkat, hogy képviseltesse magát az atomfegyverek kutatásában. Egy magyar vegyifegyver-ellenőr november közepe óta már New Yorkban készült a bevetésre.
A korábban már bejelentett magyar vegyifegyver-ellenőr mellett egy nukleáris szakértő is utazhat Irakba, amennyiben a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség kedvezően bírálja el pályázatát.

A pályázatot már elküldték

Rónaki József, a Magyar Atomenergia Hivatal főigazgatója az MTI-nek kedden elmondta, hogy az ügynökség a Külügyminisztériumon keresztül kereste meg őket, munkatársuk pedig a hivatal ajánlásával pályázta meg az állást. A főigazgató ismertetése szerint a pályázatot már elküldték az ügynökség bécsi központjába. A Nemzetközi Atomenergia Hivatal tagállamainak szűk köréhez fordult ilyen megkereséssel, ezért Rónaki József szerint elismerés a felkérés Magyarország számára. Mint mondta: nem lehet tudni, hogy meddig tart majd a szakértők iraki munkája, ezért az is elképzelhető, hogy azt több váltásban valósítják majd meg.

Felkészítés után Irak

Rónaki József közlése szerint, ha munkatársuk jelentkezését elfogadják, akkor minden bizonnyal részt kell majd vennie egy felkészítésen, amely után sor kerülhet a helyszíni bevetésre. A főigazgató ismertetése szerint a nukleáris szakértők Irakban atomfegyver előállítására vonatkozó nyomok után kutatnak majd. November közepén vált ismertté, hogy egy magyar vegyi fegyverszakértő is tevékenykedik majd az ENSZ-ellenőrök iraki munkájában. Földi László őrnagy azóta részt vett New Yorkban egy előkészítő kurzuson. Az MTI úgy tudja, hogy Földi László még itthon van, várhatóan december elején utazik Irakba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!