Árpád
-2 °C
3 °C

Irak becsaphatja az ellenőröket

2002.11.19. 15:28
Hétfőn Hans Blix vezetésével megkezdte előkészítő munkáját Bagdadban az ENSZ fegyverzetellenőreinek első csoportja. Bár az iraki hatóságok nyilatkozataiban teljes együttműködési szándékukról biztosították őket, a szakértők szerint - a korábbi tapasztalatok alapján - nem lesz könnyű dolguk.
Az iraki hatóságok sok éves tapasztalatra tettek szert a múltban arra vonatkozólag, hogyan hiúsítsák meg azokat a kísérleteket, melyek az ország tiltott vegyi, biológiai és nukleáris kapacitásának felderítésére irányulnak.

Szaddám Huszein elnöknek, ha el akarta kerülni az amerikai katonai akciót, nem volt más választása, mint hogy visszaengedje az országba az 1998-ban kiutasított ellenőröket, de feltehetően továbbra is minden erőfeszítést megtesz azért, hogy amennyire csak lehet, álcázza az ország fegyverkezési programját - fejtették ki a Reuters által megszólaltatott illetékesek.

Sok kis csalás

- Az irakiak millió módon kísérletezhetnek az ellenőrök erőfeszítéseinek meghiúsításával. A legnagyobb gondot az okozza, ha olyan kisebb akadályok és csalások halmozódnak, amelyeknek mindegyike egymagában kevés egy háború igazolására, azonban együttesen komoly problémává nőhetnek - mondta Jessica Mathews, a Carnegie Nemzetközi Békealapítvány (CEIP) elnöke, aki legutóbb könyvet írt arról, hogyan lehet hatékonnyá tenni az ellenőrzéseket.

Véleménye szerint a siker kulcsa a Biztonsági Tanács öt állandó tagjának együttműködése és a hihető háborús fenyegetés fenntartása arra az esetre, ha Irak nem működne együtt az ellenőrökkel. Ha e két feltétel bármelyike hiányzik, az ellenőrzési erőfeszítések hamarosan csődbe jutnak.

Módszerek

Jonathan Tucker, aki a 90-es években nukleáris ellenőrként dolgozott Irakban, számos olyan módszerről számolt be, amellyel Bagdad korábban próbálkozott az ellenőrzések meghiúsítására. Így például hiányos, hamis, vagy félrevezető nyilatkozatokat adtak, megkísérelték elterelni az ellenőröket a kényes területekről, elvonták a fontos tisztviselőket a meghallgatások elől, megsemmisítették a bizonyítékokat, megfélemlítették az ellenőröket, álcázták a kutatott létesítményeket és lehallgatták az ellenőrök által használt helyiségeket.

A fontos iraki tisztségviselők gyakran azon a címen nem jelentek meg a kitűzött megbeszélésen, hogy éppen akkor tartották lányuk esküvőjét, vagy az ellenőrökkel azt közölték az iraki hatóságok, hogy a szóban forgó személy autóbalesetet szenvedett.

Szigorítanak

- Az új ellenőrzési rendszer jóval szigorúbb lesz, mint a korábbi, de Irak nagy ország, számos helyen lehet elrejteni a fegyvereket és a titkos üzemeket, így az ellenőrzési folyamatot pontos és naprakész felderítési adatokkal kell támogatni - mondotta Tucker, aki most az amerikai békeintézet (USIP) illetékese.

Iraknak a korábbi ellenőrök visszavonása után négy éve volt arra, hogy földalatti üzemeket és mozgó egységeket építsen, de az ellenőrök is új eszközökkel rendelkeznek, beleértve a pontosabb légi és műholdas felügyeletet, hordozható röntgensugaras berendezéseket és kézi érzékelőket, amelyek azonnal észlelni tudják az olyan biológiai eszközöket, mint például az antrax ideggáz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?