Árpád
-2 °C
3 °C

Washington katonákat kért az iraki háborúhoz Londontól

2002.11.20. 18:55
Nagy-Britannia megkapta a fölkérést Washingtontól katonák küldésére egy esetleges Irak elleni katonai fellépéshez - jelentette be szerdán a védelmi miniszter.
A védelmi minisztérium szerdai londoni sajtóértekezletén a tárca vezetője nem volt hajlandó részleteket elárulni az amerikai felkérésről, mondván: a parlament alsóházában az iraki válságról hétfőre tervezett vitában kívánja ismertetni azt. Hangsúlyozta, Nagy-Britannia felkészült egy esetleges Irak elleni háborúra, a kormány azonban még nem hozott döntést a brit részvétel méretéről.

Hoon szerint a hivatalos washingtoni kérés nem jelenti azt, hogy elkerülhetetlen egy Irak elleni háború. Arra figyelmeztette viszont az iraki vezetést, hogy az ország légi tilalmi övezeteiben járőröző brit és amerikai repülőgépek elleni támadások "hatással lesznek annak megítélésére", miként teljesíti Irak az ENSZ határozataiban előírt kötelezettségeit. Emlékeztetve arra, hogy a Biztonsági Tanács értékelni fogja a leszerelési követelések megvalósítását, kijelentette: meghatározó lesz az, hogy az iraki erők támadják a légi tilalmi övezetben humanitárius feladatokat ellátó erőinket.

A tűzoltók sztrájkjukkal akadályozzák az előkészületeket

Sir Michael Boyce vezérkari főnök a sajtóértekezleten aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a brit tűzoltók országos munkabeszüntetései aláássák egy Irak elleni katonai akció előkészületeit. A vezérkari főnök kijelentette, hogy a következő hetekre tervezett háromszor nyolcnapos sztrájk túlterheli a hadsereget, mivel a tűzoltók helyettesítése a hadsereg 19 ezer katonáját - a hivatásos hadsereg egyötödét - vonja el a mindennapi védelmi feladatok ellátásától.

Brit sajtóértesülések szerint az amerikai stratégák mintegy 15-20 ezer brit katona részvételével számolnak egy Irak elleni háborúban. A brit hadsereg 7. páncélos dandárjára épülő erőkben részt vennének a haditengerészet és a légierő egységei, köztük a különleges erők, az SAS katonái is.

Az iraki háborúban való brit részvétel kérdése minden bizonnyal fontos téma lesz Tony Blair brit kormányfő és George Bush amerikai elnök kétoldalú találkozóján a NATO prágai csúcsértekezletének keretében. A Prágában tartózkodó amerikai elnök egy szerdai sajtónyilatkozatában megerősítette, hogy hazájának eltökélt szándéka Irak békés úton vagy erőszakkal történő lefegyverzése. Bush felszólította a NATO-szövetségeseket, hogy csatlakozzanak egy Irak lefegyverzése céljából létrehozandó nemzetközi koalícióhoz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?