Gusztáv
3 °C
7 °C

Iraki ellenzéki kiképzőbázis Magyarországon?

2002.11.27. 22:42
Az ABC hírtelevízió szerint a Pentagon irakiakat képezhet ki Magyarországon. A védelmi minisztérium tisztségviselőjére hivatkozva az ABC News azt jelentette, hogy a Pentagon akár 5000 iraki ellenzéki személy kiképzését tervezi januártól, de nem az Egyesült Államokban, hanem Európában, s a tv forrásai szerint Magyarország kész befogadni irakiakat.
Az irakiakat a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és az amerikai külügyminisztérium verbuválja. A kiképzés után azonban nem titkos harci kommandókat szerveznek belőlük, hanem kis csoportokban csatlakoznak majd az amerikai egységekhez, hogy tolmácsként szolgáljanak, s helyi ismereteikkel segítsék őket.

Miért a kiemelés?

Simonyi András nagykövet az MTI-nek nyilatkozva csodálkozását fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az ABC kiemelte Magyarországot. Tudomása szerint az Egyesült Államok számos szövetségesét megkereste az elmúlt napokban, az első kapcsolatfelvétel megtörtént, de döntés még nem született.

Tim Blair őrnagy, a Pentagon egyik szóvivője az MTI kérdésére kijelentette, hogy Donald Rumsfeld védelmi miniszter még nem döntött a kérdésben, így további részletekkel nem szolgálhat, sem a kiképzésről, sem arról, hogy az hol lesz, és nem emelne ki egyetlen egyet sem azon országok körül, amelyek szóba jöhetnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!