Timót, Xénia
-6 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Kényszer alatt vallottak a brit tengerészek

2007.04.06. 18:37
Hétévi börtönnel fenyegették meg az elfogott brit tengerészeket az iráni hatóságok, ha nem vallják azt, hogy behatoltak az iráni vizekre. Ezt állítják a britek, akikről csütörtökön kiderült, hogy hírszerzési céllal járőröztek a Perzsa-öbölben.
Hétévi börtönnel fenyegették meg az elfogott brit tengerészeket az iráni hatóságok, ha nem vallják azt, hogy behatoltak az iráni vizekre - mondta el pénteken egyikük egy sajtóértekezleten.

Chris Air kapitány a többiek nevében is tett nyilatkozatában közölte, hogy 1,7 tengeri mérföldre voltak az iráni vizek határától járőrözés közben. Folyamatosan tudták, hogy hol vannak, hála a GPS rendszernek, és megbízatásuk rutinjellegű volt, amelyre az ENSZ felhatalmazást adott.

Tudatosan nem álltak ellen

A kapitány elmondta, hogy tudatosan nem álltak ellen az elfogásuknak. Az irániak agresszívan viselkedtek, "nekimentek a brit naszádnak, ráirányították nehézgéppuskáikat, gránátvetőiket és kézifegyvereiket. Hat másik iráni hajó is volt körülöttük, és látni lehetett, hogy nem hagynak nekik távozási lehetőséget".

"Rájöttünk, hogy ha ellenállunk, abból egy nagyobb összecsapás lesz, annak minden stratégiai következményeivel" - mondta a kapitány.

A nőt elszigetelték a többiektől

Megszólaltak a legénység tagjai is, akik szerint állandó pszichológiai nyomás alatt álltak. Elmondták, hogy az irániak megkötözték őket, bekötötték a szemüket, és szétválasztották őket. Az egyetlen nőt, Faye Turneyt később is több napon át elszigetelték a többiektől, sőt azt mondták neki, hogy már csak ő maradt Iránban, a többieket elengedték.

A nyomás célja az volt, hogy beismerjék: iráni vizeken jártak. A teheráni börtönben a legtöbb éjszaka kihallgatásoknak vetették alá őket, és két lehetőséget hagytak nekik. "Vagy beismerjük, hogy eltévedtünk, és akkor rövidesen feltesznek bennünket egy gépre az Egyesült Királyság felé, vagy hétévi börtönnel kell szembenéznünk" - mondták.