Gerzson
-3 °C
2 °C

Huszonkétezer áldozata van a burmai ciklonnak

2008.05.06. 07:39

Már legalább 22 ezrenm haltak meg a burmai (a katonai junta Mianmarnak nevezte el az országot) ciklon következtében, az eltüntek száma pedig már elérte a 41 ezret, számolt be róla az állami rádió kedden. Még kora reggel az ország külügyminisztere 15 ezerre tette a halálos áldozatok számát leszögezve, az adat tovább nőhet, mert a hatóságoknak sikerült kapcsolatba lépniük az Iravádi folyó deltájának lakosaival, akiket a leginkább sújtott a katasztrófa, és valószínűleg nagyszámú ottani áldozatról fognak beszámolni.

A földönfutókká váltak száma több százezerre tehető az ENSZ illetékesei szerint, és a végső szám akár milliókra is rúghat.

Nézze meg képeinket!

A World Vision elnevezésű humanitárius szervezet szakemberei pedig helikopterekkel a legnagyobb pusztítást elszenvedett területek fölé repültek, és utána kijelentették, hogy a ciklon okozta károk súlyosabbak lehetnek még a 2004. decemberi ázsiai szökőár okozta károknál is.

A Burmában két évvel ezelőtt született szabályozás szerint a segélyszervezetek tagjainak beutazási engedélyre van szükségük, hogy eljussanak a katasztrófa sújtotta területekre, ahova a hivatalos szervek képviselői is elkísérik őket. Terje Skavdal, a humanitárius segítség koordinálásával foglalkozó ENSZ-bizottság (UNOCHA) regionális vezetője kijelentette, párbeszédet folytatnak a burmai kormányzattal arról, hogy a segélyeket közvetlenül eljuttathassák a katasztrófát szenvedett emberekhez.