Jenő
-3 °C
6 °C

A dzsungelben rejtegetik a halott szerzeteseket

2007.10.01. 12:18
Sokkal több halálos áldozatot követeltek a burmai zavargások, mint amennyiről a híradásokban hallani lehetett. Egy szökött hírszerző tiszt szerint a katonaság tömegesen mészárolja le a buddhista szerzeteseket, a holttesteket pedig a dzsungelben rejtik el. A nagyvárosok kiürültek, az utcákat katonák lepték el, és letartóztatnak mindenkit, akit gyanúsnak ítélnek.

Több ezer tüntető halt meg, és több száz kivégzett szerzetes holttestét rejtették el a dzsungelben, jelentette ki a Burmában hatalmon lévő junta egy egykori hírszerzője. „Az utóbbi napokban sokkal több embert öltek meg, mint amennyit a híradásokban hallani lehetett. A halottak száma sok ezer” – mondta Hla Win, aki külföldre szökött, mikor arra szólították fel, hogy vegyen részt ő is a szerzetesek lemészárlásában, számolt be a Daily Mail.

A forradalom elbukott

A jelenleg Thaiföldön tartózkodó Win egyetértett egy svéd diplomata jóslatával is, mely szerint a forradalom elbukott. Liselotte Agerlid véleményét megerősíti, hogy Rangun és Mandalay utcái, ahol a múlt héten még zajlottak a tömegtüntetések, teljesen kiürültek.

Több menekült is arról számolt be, hogy szerzetesek százai egyszerűen eltűntek, mikor vasárnap 20 ezer katona lepte el Rangunt, hogy megakadályozzák a civilek és a szerzetesek utcára vonulását.

Friss képeink!

A kivégzések mellett csaknem 2000 ezer szerzetest zártak börtönbe, és mivel a hírhedt központi börtön megtelt a zavargások alatt letartóztatottakkal, egyetemi tantermeket és további tanintézményeket alakítottak át börtönné, írja az AP.

Letartóztatások, megfélemlítés

Beszámoltak arról is, hogy Rangun határában segélykiáltásokat lehetett hallani, ahogy a katonák kegyetlenül bántalmazták a szerzeteseket. Egy lakos arról számolt be, hogy Rangun belvárosában a hadsereg átkutatja a járókelők táskáját. „Ha valakit elkapnak egy fényképezővel, letartóztatják. Letartóztatnak bárkit, akit gyanúsnak ítélnek” – mesélte.

„Elnézést kérünk a külföldiektől, hogy nem érzik magukat biztonságban országunkban. A burmaiak alapvetően kedves és nyugodt emberek, a katonák azonban nagyon gorombák” – nyilatkozta egy helyi lakos az AP-nek. A katonák a vallási jelképeket sem tisztelik, Buddha-szobrokat lőnek szét, szent helyeken, így például síremlékeken tüzet raknak, és ételt főznek.

Kemény elnyomás várható

A jelenleg Thaiföldön tartózkodó svéd diplomata a Burmában tapasztaltak alapján úgy véli, hogy a burmaiakra az eddiginél is keményebb elnyomás vár. „A burmai forradalomnak vége, a katonai rezsim győzedelmeskedett. Az új generációkra elnyomás és a demokrácia erőszakos megtagadása vár” – fogalmazott Agerlid. Hozzátette, hogy az utcákon fiatal civileket és szerzeteseket lehetett látni, akik bizonyára nem vettek részt a 1988-as forradalomban.

Arról is beszámolt, hogy Rangun kemény katonai felügyelet alatt van, a hadsereg ellepte az utcákat. „Tüntetéshez gyülekezni, vagy bármit is csinálni teljességgel lehetetlen. Az emberek meg vannak félemlítve” – összegezte tapasztalatait.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?