Ivett, Frida
6 °C
16 °C

A dzsungelben rejtegetik a halott szerzeteseket

2007.10.01. 12:18
Sokkal több halálos áldozatot követeltek a burmai zavargások, mint amennyiről a híradásokban hallani lehetett. Egy szökött hírszerző tiszt szerint a katonaság tömegesen mészárolja le a buddhista szerzeteseket, a holttesteket pedig a dzsungelben rejtik el. A nagyvárosok kiürültek, az utcákat katonák lepték el, és letartóztatnak mindenkit, akit gyanúsnak ítélnek.

Több ezer tüntető halt meg, és több száz kivégzett szerzetes holttestét rejtették el a dzsungelben, jelentette ki a Burmában hatalmon lévő junta egy egykori hírszerzője. „Az utóbbi napokban sokkal több embert öltek meg, mint amennyit a híradásokban hallani lehetett. A halottak száma sok ezer” – mondta Hla Win, aki külföldre szökött, mikor arra szólították fel, hogy vegyen részt ő is a szerzetesek lemészárlásában, számolt be a Daily Mail.

A forradalom elbukott

A jelenleg Thaiföldön tartózkodó Win egyetértett egy svéd diplomata jóslatával is, mely szerint a forradalom elbukott. Liselotte Agerlid véleményét megerősíti, hogy Rangun és Mandalay utcái, ahol a múlt héten még zajlottak a tömegtüntetések, teljesen kiürültek.

Több menekült is arról számolt be, hogy szerzetesek százai egyszerűen eltűntek, mikor vasárnap 20 ezer katona lepte el Rangunt, hogy megakadályozzák a civilek és a szerzetesek utcára vonulását.

Friss képeink!

A kivégzések mellett csaknem 2000 ezer szerzetest zártak börtönbe, és mivel a hírhedt központi börtön megtelt a zavargások alatt letartóztatottakkal, egyetemi tantermeket és további tanintézményeket alakítottak át börtönné, írja az AP.

Letartóztatások, megfélemlítés

Beszámoltak arról is, hogy Rangun határában segélykiáltásokat lehetett hallani, ahogy a katonák kegyetlenül bántalmazták a szerzeteseket. Egy lakos arról számolt be, hogy Rangun belvárosában a hadsereg átkutatja a járókelők táskáját. „Ha valakit elkapnak egy fényképezővel, letartóztatják. Letartóztatnak bárkit, akit gyanúsnak ítélnek” – mesélte.

„Elnézést kérünk a külföldiektől, hogy nem érzik magukat biztonságban országunkban. A burmaiak alapvetően kedves és nyugodt emberek, a katonák azonban nagyon gorombák” – nyilatkozta egy helyi lakos az AP-nek. A katonák a vallási jelképeket sem tisztelik, Buddha-szobrokat lőnek szét, szent helyeken, így például síremlékeken tüzet raknak, és ételt főznek.

Kemény elnyomás várható

A jelenleg Thaiföldön tartózkodó svéd diplomata a Burmában tapasztaltak alapján úgy véli, hogy a burmaiakra az eddiginél is keményebb elnyomás vár. „A burmai forradalomnak vége, a katonai rezsim győzedelmeskedett. Az új generációkra elnyomás és a demokrácia erőszakos megtagadása vár” – fogalmazott Agerlid. Hozzátette, hogy az utcákon fiatal civileket és szerzeteseket lehetett látni, akik bizonyára nem vettek részt a 1988-as forradalomban.

Arról is beszámolt, hogy Rangun kemény katonai felügyelet alatt van, a hadsereg ellepte az utcákat. „Tüntetéshez gyülekezni, vagy bármit is csinálni teljességgel lehetetlen. Az emberek meg vannak félemlítve” – összegezte tapasztalatait.