Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Fej fej mellett Bush és Kerry

2004.10.05. 11:47
Megjósolhatatlanná kezd válni az amerikai elnökválasztás végeredménye. Kerry a legtöbb közvélemény-kutatás szerint egyenlített, de Bush megítélése is sok tekintetben javult. A Washington Post Bush győzelmét jósolja.
Kiéleződött a verseny az amerikai elnöki posztért. A Washington Post és az ABC News az elnökjelöltek múlt heti vitája után készült felmérése szerint ugyan Bush továbbra is stabilan, öt százalékkal vezet Kerry előtt, több más közvélemény-kutatás, így a választási előrejelzésekre specializálódott Zogby International mérése szerint is statisztikai döntetlenre áll a két jelölt.

A Zogby a Postéval azonos időszakban készült felmérése szerint Busht a választók negyvenhat, Kerryt a választók negyvenöt százaléka támogatja.

Összességében Bush áll jobban

Bár az első tévévitát egyre több amerikai szerint Kerry nyerte - itt jól megfigyelhető a véleménysajtó húzó hatása, Busht korábban még az amerikaiak közel négytizede tartotta győztesnek, mostanra arányuk huszonegy százalékra csökkent -, Bush megítélése még mindig jobb a demokrata jelölténél. A Post felmérése szerint a megkérdezettek 51 százaléka gondolja úgy, hogy Bushnak van terve az iraki rendezésre, 52 százalékuk pedig kételkedik abban, hogy Kerry tudja, mit akar tenni az országgal.

Hasonló megállapításokra jutott a Zogby is. Gyengébbnek ítélt vitateljesítménye ellenére ismét statisztikai hibahatáron belüli a különbség azok között, akik elégedettek (49 százalék) Bush munkájával, illetve akik nem (51 százalék). Két héttel korábban még egyértelmű többségben voltak az elégedetlenek.

Derűlátóbbak lettek

Hasonlóan alakultak a vélemények arra a kérdésre, hogy jó vagy rossz irányba haladnak a dolgok az országban. Két hete még a válaszadók fele gondolta úgy, hogy rossz irányba haladnak a dolgok, mindössze negyvenhárom százalék tartotta kedvezőnek az ország jövőjét. Mostanra megfordult a trend, a különbség ugyan hibahatáron belüli, de már 48 százalék optimista, 47 százalék borúlátó.

A Zogby felmérése szerint valamelyest nőtt a bizonytalanok aránya. A pillanatnyilag a választók nyolc százalékát kitevő tábor negyede korábban Kerryt támogatta, nyolcada Busht. A választók öt százaléka "határozott bizonytalan", azaz sem Busht, sem Kerryt nem kívánja támogatni, és kétséges, hogy egyáltalán részt vesz a választásokon.

A Zogby mérései szerint a választáson még induló jelöltek közül egyedül Ralph Nader számíthat jelentősebb szavazatra, az őt támogató 2,4 százalék egyértelműen Kerryt gyengíti. Michael Badnarik libertárius jelölt 0,9 százalékra, Michael Peroutka szélsőjobboldali jelölt 0,2 százalékra számíthat.