Előd
9 °C
17 °C

Az USA megvétózta Izrael elleni BT-határozatot

2006.07.13. 22:43
A tizenöt BT-tagból tizen megszavazták az elítélő határozatot.
Az Egyesült Államok megvétózta csütörtökön a Biztonsági Tanácsban azt a határozattervezetet, amely elítélte volna a Gázai övezetben folyó izraeli offenzívát és az izraeli csapatok kivonását követelte volna.

Az arab államok nevében Katar terjesztette a Biztonsági Tanács elé a határozattervezetet, amelyben az erő aránytalan méretű, a palesztin polgári lakosságot veszélyeztető alkalmazásával vádolták Izraelt, és követelték, hogy Izrael állítsa le a katonai műveleteket, és vonja vissza csapatait a palesztin autonóm területről. A javaslatban a június 25-én elrabolt izraeli katona szabadon bocsátását is sürgették.

A BT tizenöt tagja közül tízen szavazták meg a határozatot, négyen tartózkodtak, az Egyesült Államok pedig ellene szavazott. Jean-Marc Sabliere, a BT soros elnöki tisztét betöltő Franciaország nagykövete még a voksolás előtt közölte, hogy igen szavazatot ad le. A BT múlt csütörtökön zárt ülésen vitatta meg a dokumentumot, amelyben követelték, hogy Izrael "azonnal vonja ki csapatait a Gázai övezetből, szüntesse be a polgári lakosság elleni agresszióját és engedje szabadon az őrizetbe vett palesztin vezetőket".

Elfogadására nem volt esély, mert Egyesült Államok - és Franciaország is - kiegyensúlyozatlannak tartotta a javaslatot. Az izraeli hadsereg június 27-én indított nagy szabású katonai műveletet a Gázai övezetben, hogy kiszabadítsa két nappal korábban elrabolt katonáját és megállítsa az Izrael elleni palesztin rakétatámadásokat.