Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Befektetési guru erősíti John Kerry kampányát

2004.05.04. 07:10
Warren Buffett amerikai befektetési guru, a világ második leggazdagabb embere gazdasági tanácsadóként segíti a Fehér Ház elhódítására pályázó John Kerry demokrata párti szenátort választási kampányában.
A milliárdos üzletember megfontolt demokratának tartja magát. A pártpolitikát inkább kerüli, de mélyen helyteleníti George Bush amerikai elnök adócsökkentési politikáját, amely a gazdag embereknek kedvez, mint amilyen ő maga is. Felfogása szerint az adócsökkentéssel inkább a középosztályt és a szerényebb jövedelmű rétegeket kellett volna támogatnia.

Warren Buffett a nebraskai Omahából irányítja befektetési cégét, a Berkshire Hathaway-t. Vagyonát a Forbes magazin az idén 42,9 milliárd dollárra becsülte.

Buffett tavaly tanácsokkal látta el a republikánus Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzót is választási győzelme után. A kormányzónak felvetette, hogy Kaliforniában nevetségesen alacsonyak az ingatlanadók, amivel akkora felzúdulást keltett, hogy Schwarzenegger gyorsan letett az ötletről.

Felkért emberek

A 73 éves "omahai bölcset" John Kerry szenátor kérte fel, hogy legyen a tagja gazdasági tanácsadó testületének, amelyhez már olyan neves embereket nyert meg, mint Robert Rubin, Roger Altman és Gene Sperling, Bill Clinton elnök pénzügyminisztere, pénzügyminiszter-helyettese és gazdasági tanácsadója. A hírek szerint a testület tagja lesz Steve Jobs, az Apple informatikai csoport vezetője is.

Buffett felkérésével Kerry sajtóvélemények szerint azt akarta ország-világ előtt demonstrálni, hogy ő nem az a protekcionista, akinek republikánus párti ellenfelei lefestik.

Buffett úgy véli, nem igazán lesz neki szerepe a massachusettsi szenátor kampányában, de bármikor bármiről kész elmondani neki a véleményét. Az őszi választás szerinte népszavazás lesz Bush elnök teljesítményéről, Kerry kampányának közel sincs akkora jelentősége, mint annak, hogy mit gondolnak az elnökről az emberek.

Gates barátja

A gazdasági stratégiájában megfontolt Buffett jó barátja Bill Gatesnek, a Forbes magazin listáját vezető Gill Gatesnek, a Microsoft elnökének, de vele szemben nem fektetett be a 2000-ben buborékként szétpattant internetes ágazatba.