Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Dean is Kerryt támogatja

2004.03.26. 06:56
John Kerry támogatására buzdította híveit csütörtökön Howard Dean volt vermonti kormányzó, aki korábban a massachusettsi szenátor ellenfele volt az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségéért folyó küzdelemben.
Howard Dean a fővárosi George Washington Egyetemen felgyűrt ingujjal lelkesen vezényelte a hallgatóság Kerryt éltető kórusát, majd a kampány során kiéleződött nézeteltéréseiket lezárva megölelte volt vetélytársát, s arra kért mindenkit, hogy a szenátorra adják voksukat az őszi elnökválasztáson. "Visszaküldjük George Busht a texasi Crawfordba!" - hangoztatta.

John Kerry az utóbbi napokat pihenésként síeléssel töltötte Idahoban. A Demokrata Párt vezető személyiségei csütörtökön egységdemonstráló estélyen vettek részt Kerry támogatásának a jegyében. A vacsorán jelen voltak Bill Clinton és Jimmy Carter volt elnökök, Al Gore egykori alelnök, valamint Kerry szenátor csaknem minden pártbeli riválisa az előválasztásokon. Bill Clinton beszédében azzal vádolta a Republikánus Pártot, hogy megosztotta a nemzetet, a nemzetközi porondon pedig elszigetelte a országot.

Az amerikaiak 63 százaléka tartja "nagyon fontosnak", hogy ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke, míg a 2000. évi elnökválasztás előtt csak 40 százalék vélekedett így. A Pew közvélemény-kutató intézet felmérése azt jelzi, hogy novemberi elnökválasztáson nemcsak a Fehér Ház lakójának a személyéről döntenek, hanem arról is, hogy milyen irányba haladjon tovább az ország.

Csütörtökön sugározták először George Bush amerikai elnök új hirdetéseit, amelyek Kerry szenátort azzal támadják, hogy megválasztása esetén hivatalának első 100 napjában összesen 900 milliárd dollárral fogja megemeli az adókat. A szenátor kampánystábja cáfolta, hogy ilyen tervek léteznének és azzal vádolta a George Bush-Dick Cheney párost, hogy példátlanul negatív és félrevezető kampányt folytatnak a demokrata párti elnökjelölt ellen.

A New Hampshire államban kampányoló George Bush elnök csütörtökön ismét visszautasította azokat a vádakat, hogy nem vette elég komolyan a terrorizmus elleni küzdelmet a 2001. december 11-i terrortámadások előtt. "Ha tudtam volna, hogy az ellenség az Amerika ellen támadáshoz repülőgépeket vet be, a kormány minden erejét és eszközét arra fordítottam volna, hogy megvédjem az embereket" - hangoztatta az elnök.