György
14 °C
24 °C

Kerryt nem fogják megáldoztatni

2004.04.05. 18:27
Nem fogja megáldoztatni a hívő római katolikus John Kerryt, az amerikai Demokrata Párt várható elnökjelöltjét Boston érseke a húsvéti misén. A The Washington Times hétfői száma szerint Sean O,Malley azért nem hajlandó az oltári szentségben részesíteni a massachusettsi szenátort, mivel a szemében Kerry túlságosan liberális nézeteket vall a terhesség megszakítás kérdésében.
A masscahusettsi nagyváros érseke az utóbbi fél évben többször is hangot adott annak a meggyőződésének, hogy a római katolikus egyház tagjai nagy bűnbe esnek, ha az abortusz ügyét védelmezik és ezek az emberek nem érdemlik meg, hogy részesüljenek az oltári szentségben.

Országos botrány lehet

A Missouri állambeli St. Louis érseke már két hónapja kijelentette, reméli, hogy Kerry a város egyetlen katolikus templomában sem akar áldozáshoz járulni. Raymond Burke érsek úgy nyilatkozott, hogy legfeljebb az áldását hajlandó a szenátorra adni.

A lap szerint Kerry az utóbbi hónapokban gyakran protestáns istentiszteleten vett részt, így akkor is, amikor legutóbb, március 28-án a Mississippi parti St.Louis-ban járt. Most vasárnap a massachusettsi Dorcesterben az Afrikai Metodista Episcopális templomot választotta.

Elemzők szerint országos botrány lenne, ha Kerrytől megtagadnák az oltári szentséget.

Kerry azzal vonta magára a katolikus papság egy részének a neheztelését, hogy támogatja a nők jogát az abortuszhoz, az emberi őssejttel végzett tudományos kutatást és bár nem támogatja az egyneműek házasságkötését, egyetért a jogilag rendezett élettársi közösségükkel, amely a házastársakhoz hasonló jogokat biztosít a homoszexuális pároknak. Kerry stábja nem volt hajlandó kommentálni a sajtóértesüléseket.