Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Az ENSZ szerint másfélmillió burmait sújtott a ciklon

2008.05.08. 21:15
Az ENSZ szerint másfélmillió embert érintett súlyosan a Nargis ciklon pusztítása, a burmai vezetés akadályozza a nemzetközi segélyek célba juttatását, nagy e miatt a nemzetközi tiltakozás. Közben azt is javasolták a katonai juntának, halassza el az ország új alkotmányáról a népszavazást.

Az ENSZ becslései szerint legalább másfél millió embert érintettek súlyosan a Nargis ciklon pusztításai Mianmarban (Burmában) - közölte csütörtökön John Holmes, a világszervezet humanitárius ügyekben illetékes főtitkár-helyettese. Eközben Washingtonban bejelentették: az amerikai szenátus egyhangú határozatban sürgette a mianmari vezetést, hogy oldja fel azokat a korlátozásokat, amelyek a Nargis ciklon áldozatainak megsegítésére szánt nemzetközi segélyszállítmányok helyszínre juttatását nehezítik.

Ezeket az akadályokat Holmes is kárhoztatta újságíróknak adott nyilatkozatában: mint mondta, csalódott amiatt, hogy az ENSZ-segélyek csak nagyon nehezen jutnak el a helyszínre. Hozzátette: Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár közvetlenül a mianmari katonai kormányzat vezetőjéhez, Than Swéhez akar fordulni, hogy meggyőzze őt a segélyek célbejuttatását nehezítő akadályok feloldásának szükségességéről. Holmes "egyre reménytelenebbnek" mondta a katasztrófa sújtotta területeken kialakult helyzetet, s közölte: fennáll a veszélye, hogy még a jelenleginél is nagyobb tragédia történhet, ha nem sikerül sürgősen a helyszínre vinni a nemzetközi szállítmányokat.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár eközben azt javasolta, hogy a mianmari vezetés az egy héttel ezelőtti természeti csapás okozta károk miatt halassza el a hét végére tervezett népszavazást az ország új - s külföldön már hónapok óta bírált - alkotmányáról.

A washingtoni szenátus állásfoglalása a segélyekre vonatkozó korlátozások "azonnali feloldását" sürgeti, s azt, hogy az ázsiai országot irányító katonai vezetés engedélyezze az amerikai, illetve általában a külföldi mentőalakulatok szabad bejutását. A washingtoni külügyminisztérium jelezte: az amerikaiak akár arra is készek lennének, hogy egyes segélyszállítmányokat repülőgépről, ejtőernyővel juttassanak el a helyszínre. Egy amerikai illetékes szerint szükség esetén az Egyesült Államok ezt a módszert akár a mianmari kormányzat engedélye nélkül is alkalmazhatja.

Csütörtökön egyébként végre megkezdődhetett az ENSZ-segélyek repülőgépekkel való eljuttatása az ázsiai országba: a világszervezet két repülőgépe megérkezett Rangunba, fedélzetükön élelmiszerekkel, gyógyszerekkel, s más létfontosságú készletekkel.

Az ENSZ illetékesei szerint ezeket a gépeket (amelyek két napon át várták a mianmari vezetés engedélyét) hamarosan két újabb követi. Ugyanakkor az amerikai katonai szállítórepülők még mindig nem kapták meg a berepülési engedélyt, s az ázsiai ország kormányzata a segélyek szétosztását felügyelni akaró ENSZ-alkalmazottak vízumkérelmének jóváhagyásával sem siet. Az Egyesült Államok thaiföldi nagykövete közölte: az amerikai és a thai hatóságok korábban azt hitték, hogy Mianmar megadta az engedélyt az amerikai C-130-as szállítógépek elindításához, ám később kiderült, hogy erről nincs szó.