Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Imádkozó menet indult Burmában

2007.10.31. 10:03
Kétszáz szerzetes vonult szerdán a burmai Pakhouku utcáira, hogy csendes tüntetéssel vállaljon szolidaritást a korábbi tüntetőkkel. Az ország egyik legnagyobb buddhista központjában nem hangzottak el politikai nyilatkozatok, nem skandáltak jelszavakat.

Csaknem 200 buddhista szerzetes indított kedden imádkozó menetet a Burma közepén fekvő Pakhouku városában.

Ez volt az első eset, hogy a szerzetesek tiltakozó akciót kezdtek azóta, hogy katonák verték szét szeptemberben az ellenzéki tüntetéseket. Az imádkozó menetben nem hangzottak el politikai nyilatkozatok, nem kántáltak jelszavakat, láthatóan csak a korábbi tüntetőkkel vállalt szolidaritás jegyében zajlott le az egy órás tiltakozás.

A fővárostól, Rangúntól 630 kilométerre észak-nyugatra fekvő Pakhouku Burma egyik legnagyobb buddhista központja több mint 80 kolostorral. Szeptemberben is itt kezdtek el először tüntetni a szerzetesek a katonai junta ellen.

Jelenleg be van tiltva mindenféle tüntetés Burmában, beszámolók szerint számos kolostor kiürült a szeptemberi véres összecsapások óta.

Az egy hónappal ezelőtt megmozdulások elleni erőszakos katonai fellépésnek a burmai kormány hivatalos adatai szerint 10 halottja volt, az ellenzék szerint viszont legalább 200-an vesztették életüket. Külföldi diplomaták is úgy vélekednek, hogy a halálos áldozatok száma messze meghaladja a tizet, írja a BBC.

A Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet közben azzal vádolta meg a burmai hadsereget, hogy kis létszámuk miatt gyerekeket is besoroznak katonának. A szervezet szerint 10 év körüli gyerekeket vernek és megfélemlítenek, hogy katonaságra tudják őket kényszeríteni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!