Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Imádkozó menet indult Burmában

2007.10.31. 10:03
Kétszáz szerzetes vonult szerdán a burmai Pakhouku utcáira, hogy csendes tüntetéssel vállaljon szolidaritást a korábbi tüntetőkkel. Az ország egyik legnagyobb buddhista központjában nem hangzottak el politikai nyilatkozatok, nem skandáltak jelszavakat.

Csaknem 200 buddhista szerzetes indított kedden imádkozó menetet a Burma közepén fekvő Pakhouku városában.

Ez volt az első eset, hogy a szerzetesek tiltakozó akciót kezdtek azóta, hogy katonák verték szét szeptemberben az ellenzéki tüntetéseket. Az imádkozó menetben nem hangzottak el politikai nyilatkozatok, nem kántáltak jelszavakat, láthatóan csak a korábbi tüntetőkkel vállalt szolidaritás jegyében zajlott le az egy órás tiltakozás.

A fővárostól, Rangúntól 630 kilométerre észak-nyugatra fekvő Pakhouku Burma egyik legnagyobb buddhista központja több mint 80 kolostorral. Szeptemberben is itt kezdtek el először tüntetni a szerzetesek a katonai junta ellen.

Jelenleg be van tiltva mindenféle tüntetés Burmában, beszámolók szerint számos kolostor kiürült a szeptemberi véres összecsapások óta.

Az egy hónappal ezelőtt megmozdulások elleni erőszakos katonai fellépésnek a burmai kormány hivatalos adatai szerint 10 halottja volt, az ellenzék szerint viszont legalább 200-an vesztették életüket. Külföldi diplomaták is úgy vélekednek, hogy a halálos áldozatok száma messze meghaladja a tizet, írja a BBC.

A Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet közben azzal vádolta meg a burmai hadsereget, hogy kis létszámuk miatt gyerekeket is besoroznak katonának. A szervezet szerint 10 év körüli gyerekeket vernek és megfélemlítenek, hogy katonaságra tudják őket kényszeríteni.