Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Bush emelte a tétet

2001.09.21. 11:47
Minden szükséges háborús fegyvert készek bevetni az amerikaiak a terroristák megbüntetésére - derült ki Bush elnök kongresszusi beszédéből, amelyben emelvén a tétet már bin Laden mellett más terrorista vezetők kiadatását, és a terroristakiképző központok bezárását követelte. Az afganisztáni tálib vezetés az iszlám megsértésének tekinti az amerikai követelések teljesítését. Eközben a szomszédos Pakisztánban az iszlám vezetők felhívására ezrek tüntetnek az utcákon kormányuk Amerika-barát politikája ellen.
Haladéktalanul és feltételek nélkül adja ki tálib vezetés az al-Kaida nevű nemzetközi terrorszervezet vezetőit, elsősorban Oszama bin Ladent - követelte Bush elnök magyar idő szerint pénteken hajnalban, a Kongresszus előtt mondott beszédében.

Minden szükséges fegyvert bevetnének

Bush a kommentárok szerint eddigi legfontosabb szónoklatában, a nyomaték kedvéért kilátásba helyezte, hogy Amerika minden rendelkezésére álló eszközt - diplomáciát, hírszerzést, rendészetet, pénzügyi befolyást és "minden szükséges háborús fegyvert" - kész igénybe venni "a terror globális hálózatának szétzilálása és legyőzése érdekében". Az elnök követelte emellett az összes Afganisztánban működő terrorista kiképzőtábor bezárását is.

Aki nincs velünk, az ellenünk van

Az Egyesült Államoknak feltétlenül reagálnia kell a terrorista veszélyre, "a szabadság és a félelem áll háborúban egymással" - jelentette ki Bush. Konkrét katonai akciót nem jelentett be, de felszólította a riadókészültségbe helyezett amerikai haderőt, hogy álljon készen a cselekvésre, az amerikai lakosságot pedig arra, hogy őrizze meg nyugalmát és határozottságát. A világ országaihoz azon egyszerű üzenettel fordult, hogy vagy az Egyesült Államok mellé állnak a terrorizmus elleni harcban, vagy a terroristákkal tartanak.

Afganisztán: Az iszlámot sértené bin Laden kiadatása

Eközben a pakisztáni afgán nagykövet nyomatékosította a vallási vezetők tanácsa, az uléma korábbi döntését, miszerint az iszlám megsértése volna, ha kiadnák a terroristavezért - állítja a BBC. "Oszamának joga van önként távozni az országból, de kényszeríteni nem fogjuk rá" - jelentette ki Abdul Salam Zaeef nagykövet.

Az amerikai lakosság döntő többsége támogatja a válaszcsapást

A BCC-n közölt gyors közvélemény-kutatás szerint az elnök tegnapi beszédét követően az amerikai lakosságnak immár 90 százaléka támogatja a terrortámadás felelősei ellen irányuló katonai akciót.

A kongresszusi beszéden jelenlévő Tony Blair brit miniszterelnök támogatásáról biztosította az Egyesült Államokat. Japán a rendelkezésére álló legnagyobb erőkkel fogja segíteni az elnököt a nemzetközi terrorizmus elleni harcában - mondta a beszéd nyomán Koidzumi Dzsunicsiro japán kormányfő szóvivője, Himeno Cutomu.

Pakisztánban ezrek tüntetnek az amerikaiak ellen

Az amerikai katonai csapás legvalószínűbb célpontja, Afganisztán nem reagált hivatalosan Bush beszédére. A szomszédos Pakisztánban eközben muzulmán radikálisok ezrei tüntettek kormányuk döntése ellen, amely szerint együtt kíván működni az Egyesült Államokkal az Afganisztán elleni esetleges megtorló csapások során. Az utcai zavargások már több nagyvárosra átterjedtek, a tüntetők Bush-bábukat és amerikai zászlókat égettek. "A kormány elhamarkodott döntésével a pakisztániak nem értenek egyet" - jelentette ki Qazi Hussain Ahmed iszlám vezető, aki a tálibok támogatására szólította fel a pakisztániakat.