Szilárda
-4 °C
3 °C

Bush elismerte a külföldi titkos CIA-börtönök létezését

2006.09.06. 21:25
Továbbra is titokban tartja az elnök, hogy hol működtek titkos CIA-börtönök külföldön, de létezésüket most elismerte Goerge W. Bush.

Az amerikai elnök beismerte, hogy a CIA titkos börtönöket használ az Egyesült Államok területén kívül, ahol a terror elleni háború során őrizetbe vett személyeket tartanak fogva.

A Fehér Házban elmondott beszédében George W. Bush hangsúlyozta, hogy a terrorizmus elleni háború során elfogott személyek a legjobb hírszerzési források arra, hogy megakadályozzák az újabb akciókat, merényleteket.

Nem kínozták őket

Szerinte a CIA ezen programja ártatlan életeket mentett meg - tudósított a CNN. Az elnök szerint a kínzások nem voltak részei a programnak, és ő maga sem engedélyezte a kínzások egyetlen formáját sem, hiszen ezt az amerikai törvények tiltják.

Magyarországon át szállítottak CIA-foglyokat?
Az Amnesty International idén júniusban közzétette: azt feltételezi, hogy a CIA fogolyszállítási programjával kapcsolatban állhat az a repülőgép, amely 2005 októberében Izlandról repült Budapestre, majd másnap továbbrepült, s célállomása ismeretlen volt. Egy másik gép 2003 májusában a jordániai Ammanból érkezett Budapestre, és még aznap továbbrepült Frankfurtba.

Az amerikai elnök kijelentette: a börtönök helyét titokban tartják továbbra is. Bush azt is megjegyezte a foglyokról: "A mi börtöneinkben vannak, így nem tudják népünket gyilkolni."

Szerinte ez a CIA-program segített abban, hogy "kivonják az utcákról" a potenciális tömeggyilkosokat.

Új hadbíróságot állítanának fel

Az elnök bejelentette, hogy a szeptember 11-ei támadások állítólagos kitervelője, Khalid Sheikh Mohammed is azon 14 kiemelt fogoly között van, akiket a CIA-tól a Pentagon felügyelete alatt álló guantanámói táborba szállítanának át, ha kongresszusi jóváhagyással újonnan felállított hadbíróság elé állíthatják majd őket. (Az újfajta hadbíróságokról szóló törvény tervezete két hete kering a kongresszusi képviselők között Washingtonban.)

Hadbíróság elé kerülne még a CNN szerint Ramzi Binalshibh és Abu Zubaydah is, őket egy amerikai hadihajó, az USS Cole elleni jemeni támadással hozzák összefüggésbe, továbbá az USA kenyai és tanzániai nagykövetségei ellen elkövetett merényletekkel vádolják.

Bush szerint a most átszállított foglyok - miután a Pentagon hatáskörébe tartozó táborba viszik őket - a Genfi Egyezmény hatálya alá kerülnének.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!