Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Bush kitart iraki céljai mellett

2004.05.25. 12:30
George Bush elnök arról biztosította az amerikai és a nemzetközi közvéleményt, hogy az Egyesült Államok szövetségeseivel addig marad Irakban, amíg felszámolják az erőszakot és megteremtik a demokráciát. Leváltják azonban Sanchez tábornokot, az Irakban állomásozó amerikai erők parancsnokát.
Amerika kitart, legyőzi az ellenséget és megőrzi a szabadság tartományában a nehezen elnyert terepet - hangoztatta az elnök hétfőn este (közép-európai idő szerint kedd hajnalban) a pennsylvaniai Carlisle-ban, a szárazföldi hadsereg vezérkari akadémiáján elmondott beszédében.

Bush ötlépéses tervet ismertetett a demokratikus, választott képviseleti kormány megalakítására: a szuverenitást átruházzák az új iraki ideiglenes kormányra, megteremtik, illetve megszilárdítják a biztonságot, kiszélesítve abban a nemzetközi részvételt, folytatják az ország újjáépítését és (a jövő év elején) megrendezik a választásokat.

A hatalomátadás előtt egy hónappal pénzügyi támogatást kért az iraki ideiglenes kormány. "Sürgető szükségünk van a nemzetközi segítségre" - jelentette ki Mehdi el-Hafez tervezési miniszter a Katar fővárosában, Dohában zajló donorkonferencián. A miniszter elmondta, hogy Szaddám Husszein és kormányzatának eltávolítása óta 2400 iskolát, 240 kórházat és 1200 egészségügyi központot nyitottak meg, 1 millió új telefonvonalat létesítettek.

Az elnök hangsúlyozta, hogy erőszakos cselekmények a szuverenitás átruházása előtt és után továbbra is lesznek. A koalíciónak és az irakiaknak közös az ellenségük - a terroristák, a törvénytelen fegyveres csoportok és Szaddám Huszein volt diktátor hívei. Bush elnök Irakot ezúttal is a terrorizmus elleni harc fő frontjának nevezte. Úgy ítélte meg, hogy nehéz napok jönnek, és az út néha kaotikusnak látszhat, de az ellenség nem vethet gátat a haladásnak.

Lebontják a börtönt

Bush elnök bejelentette, hogy lebontják az abu-grébi börtönt, amely a bukott rezsim alatt a halál és a kínzás jelképe volt, majd néhány, hazájukra szégyent hozó amerikai katona gyalázatos magatartásának a szimbóluma lett. Az elnök hozzátette, hogy Abu Graibot az új iraki kormány jóváhagyásával fogják lerombolni, és új börtönt építenek amerikai pénzen. (A félórás beszédet az elnök kétszer is elpróbálta, az Abu-Gréb nevet azonban, mely háromszor fordult elő a szövegben, mindannyiszor rosszul mondta.)

Bush nem jelentett be sem irányváltást, sem határidőt az amerikai csapatok kivonására. Közölte, hogy az Egyesült Államok fenntartja jelenlegi erőinek 138 ezer fős szintjét, ameddig arra szükség van, de további erősítést küld az országba, ha a parancsnokoknak úgy ítélik meg, hogy több katonára lesz szükség.

Az amerikai katonák amerikai parancsnokság alatt működnek az ENSZ felhatalmazását bíró többnemzetiségű erő részeként. A legújabb felmérések szerint az amerikaiak 61 százaléka helyteleníti az elnök iraki politikáját, míg azzal csak 34 százalék ért egyet. A CNN elemzése szerint a javuló gazdasági adatok mellett az iraki kérdés válhat az amerikai elnökválasztási kampány fő témájává, Bush beszédének egyértelmű célja a kezdeményezés visszaragadása volt. A Gallup a CNN felkérésére készített felmérése szerint az újraválasztásért induló Bush és kihívója, John Kerry statisztikai döntetlenre áll, Kerryt negyvenkilenc, Busht negyvenhét százalék támogatja.

Leváltják a szárazföldi csapatok parancsnokát
Leváltják az Irakban állomásozó koalíciós szárazföldi erők parancsnoki beosztásából Ricardo Sanchez tábornokot - közölte hétfőn Washingtonban a Pentagon egy magas rangú képviselője.

Az illetékes szerint Sanchez távozásának semmi köze az iraki foglyokkal elkövetett visszaélésekhez. Az amerikai altábornagy tizenhárom hónapja szolgál Irakban, és mint minden katonát, egyszer őt is fel kell váltani. Jelenleg keresik az utódját. Sanchez nyomás alá került, amióta a vasárnapi The Washington Post arról adott hírt, hogy ő is jelen volt néhány esetben az Abu Graib-i foglyok kihallgatásánál és kínzásoknál, és tudott arról, hogy mi zajlik a börtön falai között.

Az ABC televízió értesülése szerint utódja George Casey tábornok, a szárazföldi erők vezérkari főnökének a helyettese lesz.